Zalegle Alimenty

• Autor wątku Autor wątku mateuszwilkosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszwilkosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Pisze w imieniu mamy, jako, ze mnie o to poprosila.
Mamy pytanie, mianowicie, czy jest mozliwosc odzyskania zaleglych alimentow? Moj ojciec nie placi alimentow na 2-jke mojego rodzenstwa oraz mnie od 1998 roku, oraz na najmlodsza z moich siostr od 2005 roku. Jako, ze mama nie dawala nas rady sama utrzymywac, zostalismy zmuszeni przeprowadzic sie za granice, i od 5 lat (w lipcu) nie mieszkamy w Polsce.
Panstwo nie chcialo placic mamie alimentow (1000 miesiecznie samotnej matce na czworke dzieci), dlatego, ze wyjechalismy z kraju. Dodam rowniez, ze z ojcem nie mamy zadnego kontatku, jako, ze sam za granice wyjechal i nie odzywa sie do nas. Na dzien dzisiejszy, zaleglosci alimentacyjnych jest ok. 180.000 zl, ktore moja matka chciala by w jakis sposob odzyskac. Prosze o pomoc.

Pozdrawiam,

Mateusz

1. W jakim panstwie jestescie?
2.Nie wycofywac pisma od komornika.
3.Czy ktos jest pelnoletni z dzieci?

Jestesmy w Wielkiej Brytani (Szkocja).
Ja koncze w tym roku 20 lat, a moj brat 18. Dwie siostry sa jeszcze maloletnie.

Jako pelnoletni powinniscie podpisac upowanienie u komornika,jezeli ma dalej prowadzic sprawe.Warto sie dowiedziec w jakim kraju jest ojciec i tam starac sie o sciagniecie zaleglosci.Nie znam prawa W.B.,wiec nie orientuje sie ,czy istnieje odpowiednik FA(w Belgii to SECAL).Mimo wszystko mozna zlozyc w Polsce o sciganie z Art.209 kk.Dzieci pelnoletnie moga zrobic to w swoim imeniu,zas maloletni sa ciegle reprezentowani przez matke.
Warto tez sprawdzac,czy ojciec nie dostal jakiegos spadku,czegos ,czego jest wlascicielem lub wspolwlascicielem.

Witam. Mam pytanie. Niestety nie jestem prawnikiem i mam problem z komornikiem. Komornik ściąga 60 % wynagrodzenia za prace od mojego byłego męża z czego ja dostaję tylko 300zl bieżących alimentów. Mój były mąż jest mi jeszcze winien ponad 4000 zł zaległych alimentów które tez są złożone u komornika. Niestety komornik z zaległych alimentów nie wypłacił mi przez prawie 11 miesięcy ani złotówki. Pytałam go dlaczego tak robi. I usłyszałam że dłużnik ma jeszcze inne długi które spłaca również przez komornika i nie dostanę pieniędzy dopóki tamte należności wobec innych wierzycieli nie zostaną spłacone do końca . Czy komornik ma do tego prawo ?

Powrót