zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku paulisia11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulisia11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam zasądzone zaległe alimenty na córkę, powinny być od jakiegoś roku (może troche wiecej) spłacane.. niestety komornik nie może nic zrobić bo ojciec córki nie jest zarejestrowany jako pracująca osoba (wiem jednak że pracuje w Londynie). Czy jest możliwość abym w jakiś sposób sciągnęła te zaległe alimenty np od rodziców ojca mojej córki?? dodam że bieżące płaci w miarę regularnie a twierdzi,że skoro stać mnie było na utrzymanie (kiedyś jak nie płacił ) córki to tych pieniędzy "oddać" mi nie musi. Nie kontaktowałam się z prawnikiem ale pomyślałam sobie że mogłabym do jego rodziców napisać pismo z prośbą o uregulowanie zobowiązań syna w jakimś określonym terminie w przeciwnym razie napisała bym pozew do sądu o uregulowanie tej zaległej kwoty przez dziadków. nie wiem czy tak można?! proszę o pomoc jakąś podpowiedź. moja córka ma 8 lat i coraz więcej potrzeb teraz idzie do Komunii te pieniądze bardzo by mi się przydały :(. pozdrawiam

Witam

Przeczytałam Pani wypowiedź z wielkim wyrazem współczucia. Poważnie. Ma Pani zupełną rację i tak, pieniądze należą się Pani. Powiem więcej i myślę, że to utwierdzi panią w przekonaniu, że naprawdę powinna Pani dostać alimenty. Faktycznie jest porblem z tym, że ojciec córki nie jest zarejestrowany jako pracujący. Alimenty jak najbardziej może pani ściągnąć od rodziców, czyli dziadków ze strony ojca dziewczynki.
Moja ciocia była w podobnej sytuacji. Ojciec jej dzieci pracował "na czarno" w Niemczech i ani mu się śniło, aby płacicć alimenty. Ciocia napisała pismo do jego rodziców i oni uregulowali świadczenia syna w obawie przed pozwaniem do sądu. Wiedzieli, że ten nie jest w stanie spłacić alimentów, ponieważ ma nazaciągane długi.
Bez obaw - proszę spróbować napisać do jego rodziców. Alimenty są rzeczą konieczną, tym bardziej że jest rok szkolny a co najważniejsze - zbliża się komunia.

Bardzo dziękuje za wypowiedź. Czy powinnam udać się do radcy by pomóg mi napisać takie oficjalne pismo do nich? Myślę, że tak będzie lepiej potraktują sprawę poważnie.

A ja nie współczuję, musimy ponosić konsekwencje swoich wyborów, również towarzysko-obyczajowych. A co do porad prawnych to po kolei: pozew o alimenty przeciwko ojcu dziecka - egzekucja - zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji - pozew przeciwko dziadkom dziecka (rodzice ojca dziecka) i/lub jego rodzeństwu.

niestety ludzie po ślubie się zmieniają- lubił pić a pozniej nadużywał tego dlatego z nim nie jestem. pozew juz dawno złozony jak smiem zauważyc pisałam ze zasadzone są alimenty i biezace i zaległe i również o egzekucji że komornik nie może nic zrobić. czyli bezskuteczność jest w sprawie o ktora mi chodzi czyli o zaległe nie bieżace. własnie padlo takie zapytanie o dziadków czy napisać. chyba ktoś tutaj nie do końca czyta co się pisze i chce być bardzo madry. powodzenia

Dziadkowie nie maja prawnego obowiazku splaty dlugow swoich dzieci. Poniewaz ojciec placi biezace nie ma tez podstwy aby pozwac dziadkow o alimenty. Alimenty nie ulegna przedawnieniu ( sprawe prowadzi komornik co przerywa terminy) zatem po zakonczeniu alimentacji, pelnoletnie dziecko zdecyduje czy komornik ma odzyslac zaleglosc.
Jesli ojciec otrzyma jakis spadek, odszkodowanie itp. bedzie mogla Pani dokonac egzekucji wczesniej.

to wszystko jest straszna złośliwością ojca mojej córki. gdyby płacił zaległe a nie płacił bieżących mogłabym złożyc papiery do funduszu alimentacyjnego. i bardzo zle ze nie ma dla takich ludzi jakiś kar i nie można z nimi nic zrobić skoro ja potrafie pracowac na dwa etaty zeby zapewnic córce i sobie w miare dobre życie a taki "ojciec" ma gdzies. panstwo nie dba o kobiety z dziecmi a meżczyzni czują sie bezkarni w takich sytuacjach.

Nie do konca sie tu zgodze. Mogla Pani juz pierwszego dnia po nie otrzymaniu alimentow zglosic sie do komornika. Gdyby nie mial z czego przeprowadzic egzekucji wydalby odpowiedni dokument. Na podstwie niwgo mozna by zglosic sie do prokuratora i poprosic o wszczecie postepowania karnego. Ten sam dokument bylby tez podstwa do uzyskania FA.
Tylko Pani wie dlaczego nie dopelnila powyzszego. Teraz otrzymuje Pani biezaca kwote, wiec chwali sie Pani, ze sama dodatkowo alimentuje Pani dziecko nie tylko opieka, ale i finansami( czego miliony matek w tym kraju nie robia lub ukrywaja przed sadem). Ojciec w chwili obecnej spelnia tez swoj obowiazek ( komornik to tylko narzedzie, placi ojciec zapewniajac dziecku srodki do zycia).

Niestety komornik nic nie pomoże między innymi dlatego, że ojciec dziecka nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy.
Faktycznie późno się to wszystko dzieje, ale rozumiem, że miała Pani nadzieję, że ojciec dziecka zapłaci zaległe alimenty. Za błędy trzeba płacić.
Nie pozostaje nic innego jak udać się do radcy prawnego. Ten bowiem wystosuje pismo do rodziców ojca dziecka. Powinno to skutkować pozytywnie.

Powrót