Zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku paulla21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulla21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

jesteśmy po rozprawie z chłopakiem. Sąd ustalił narazie koszta alimentacyjne po 400 zł miesiecznie....
Chłopak zalega mi za 4 msc po 400 zł czyli 1600 zł. ale powiedział, że mi nie zapłaci bo bedzie sie staraał o niższe alimenty.
co mam zrobić , iść do komornika?

jeśli mi nie zapłaci ile dostanie odsetek.?
i jak to wyglada czy to ja place komornikowi czy moge zrobic tak, żeby to on poniosł koszta komornicze?

na reke zarabia msc w przedziale 2500-2900.
na utrzymania ma tylko nasze dziecko - 400 zł to nie jest chyba jakas wygurowana suma.

a jemu jakie odsetki moze doliczyc komornik ? jesli doliczy to komornik je zabierze? czy dostane je ja ?

Proszę o pomoc...

Jakie mogę przedstawić wydatki na 7 msc dziecko, aby dostac jednak wieksze alimenty niż tylko 400 zl

i zaległe alimenty chce rozłozyc na raty ? ja na to nie pozwallam. czy jest taka mozliwosc?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
paulla21 napisał:
1/mogę przedstawić wydatki na 7 msc dziecko, aby dostac jednak wieksze alimenty niż tylko 400 zl
2/ i zaległe alimenty chce rozłozyc na raty ? ja na to nie pozwallam. czy jest taka mozliwosc?
1/ Prawdziwe i zasadne!
2/ Oczywiście, możesz sie nie zgodzić i podać go do komornika. Jesli jednak propoycja jest rozsądna, to lepiej ja przyjąć zamiast toczyc wojnę.

Witam
w1997 roku sąd zasądził alimenty w wys.950zł/mies.ojciec dziecka płacił ok.200zł/mies.po 12 latach dostałam wyrównanie zaległości za 3 lata wstecz,ojciec dziecka jest duńczykiem.Od trzech lat alimenty wypłaca mi duński OPS poniewaz ojciec dziecka jest na rencie.w lipcu syn skończył 18 lat inadal się uczy i przestano wypłacać alimenty pomimo że w wyroku sądu jest napisane że alimenty przysługują synowi do 25 r.ż jeżeli się uczy .W sądzie dowiedziałam się że syn ma złożyć wniosek o alimenty ,bo skończył 18 lat.Nie rozumiem po co składać wniosek w sprawie w której wyrok już zapadł

Ja też nie rozumiem, skoro te 950 zł was satysfakcjonuje.
Raczej trzeba z tym wyrokiem do komornika - tez musi to zrobić syn.
A może raczej wniosek do Sądu Okręgowego, tam jest wydział zajmujący się alimentami z zagranicy. Tu moga miec znaczenie przepisy duńskie...

Komornik nawet palcem nie tknie bo to jest sprawa zagraniczna(byłam kilka lat temu ściągalność żadna a koszty wysokie).Dziecko ma polskie obywatelstwo, mieszka w Polsce,na mocy Konwecji Nowojorskiej chyba z 1965 r.obowiązuje Go polskie prawo.Mogę złożyć wniosek ,ale o co?wyrok w sprawie już zapadł i nie jest respektowany.Poprzednia sprawa ciągnęła się 12 lat,za 12 lat syn straci prawo do alimentów i nawet do wypłaty zaległości.Ktoś mi powiedział że powinnam zaskarżyć duński urząd który wypłacał mi alimenty.Adwokat zażądał 5tyś.za zajęcie się sprawą bez względu na wynik, a to skórka za wyprawkę

dziękuję za link ,ja już przeszłam tą drogę tabelki wyliczenia trwało to 12 lat z zaległości w wys. ok.110 tyś wypłacono mi 20 tyś.W tej chwili chodzi mi o to co zrobić żeby przywrócono mi alimenty niezgodnie z prawem wstrzymane.Syn skończył 18 lat ,ale nadal się uczy więc alimenty Mu się należą

Powrót