A
Agak8888
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam! Wiem, że post będzie długi za co przepraszam. Moja sprawa wygląda tak: przy rozwodzie sąd zasądził alimenty na mnie i na córkę. Były mąż pracuje w Niemczech (przez pewien czas pobierał tam Kindergeld, ale stracił do niego prawo.. ja nawet złotówki z tego nie otrzymałam na dziecko). Były małżonek płaci tylko 500 z 1100 zł zasądzonych alimentów. Przez pewien czas nie płacił wcale w związku z czym jest winny dziecku około 25 tys złotych. Komornik mówi, że jest niesciagalny poza granicami kraju, w Polsce nie ma nic na siebie bo dom przepisał na swoich rodziców. Założyłam sprawę karną by odzyskać pieniążki i aby płacił całe alimenty. Wyrok zapadł na moją korzyść, miał oddać pieniądze, płacić całość i dostał prace społeczne...jednak nadal nie ma pieniędzy i nadal płaci po 500 zł... dzisiaj odbyła się sprawa w sądzie bo on żąda zmniejszenia alimentów (sąd wniosek odrzucił) pojawił się w Polsce, dzwonię do komornika mówię mu, że jest w kraju, że może by go np. wezwać do biura żeby jakieś wyjaśnienia złożył dlaczego nie płaci nie oddaje zaległości.. no cokolwiek... Na to słyszę, że to będzie nękanie!! Co zrobić by odzyskać dług. Jakby pracował w Polsce to na wypłatę może komornik siąść, a on w Niemczech ma umowę.