Zaległe alimety a prokurator

• Autor wątku Autor wątku Igla84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Igla84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dłużnik alimentacyjny w trakcie pobierania przez wierzycielkę świadczeń z zaliczki alimenatacyjnej przebywał zagranicą i nie pracował. Co dzieje się z wnioskiem skierwanym do prokuratury o ściganie za przestępstwo niealimentacji, w przypadku, gdy dłużnik podejmie legane zatrudnienie zagranicą?

Jest normalnie rozpoznawany, jak każdy inny wniosek.

Rozumiem, ze wniosek jest rozpatrywany ponownie. Ponieważ osoba zobowiązana do alimentacji podejmuje zatrudnienie, w związku z czym komornik ma z czego ściągąć zaległe alimenty. Jednym słowem nie wystepuje wówczas niealimentacja. Czy w takim przyadku osoba, może smiałao podjąć legalne zatrudnienie zagranicą? Czy będzie miała z tego powodu problemy?

Wniosek o ściganie będzie rozpoznany w normalnym trybie a fakt podjęcia pracy czy tocząca się skuteczna egzekucja alimentów powinny być uwzględnione w tym postępowaniu jako jedne z istotnych okoliczości faktyczych i mogą mieć wpływ na wynik postępowania. Niewykluczone jednak, że nadal będa zachodziły podstawy do ścigania z tytułu niealimentacji, gdyż jak mogę się domyślać wniosek o ściganie pewnie obejmował szerszy okres czasu niż czas w któym podejrzany podjął pracę i płacenie alimentów w tej czy innej postaci.

Czyli jednym słowem taka osoba może śmiało podjąć legalne zatrudnienie zagranicą ? Nie musi obwawiać sie deportacji z tego tytułu,że wcześniej nie płaciła alimentów? Jeśli dobrze rozumiem, kwestia podjęcia legalnego zatrudnienia może korzystnie wpłynąć na toczące się postepowanie w sądzie z tytułu niealimentacji. Czy postępowanie zostaje umorzone, jeśli osoba spłaci zaległe alimenty i będzie regularnie wpłacać na bierzące?

Igla84 napisał:
Czyli jednym słowem taka osoba może śmiało podjąć legalne zatrudnienie zagranicą ?

Musi jednak pamiętać że jeśli postawiono jej zarzuty to ma obowiązek stawić się na każde wezwanie organu prowadzącego postępowanie pod rygorem stosowania w razie nieusprawiedliwionej nieobecności nawet takich środków jak areszt tymczasowy i list gończy, a w razie wyjazdu poza granice RP (o ile nie ma zastosowanego zakazu opuszczania kraju) powinien wskazać co najmniej adres do doręczeń w kraju. Ja bym był tutaj ostrożny.

Jeśli dobrze rozumiem, kwestia podjęcia legalnego zatrudnienia może korzystnie wpłynąć na toczące się postepowanie w sądzie z tytułu niealimentacji.

Nie tyle podjęcia pracy co spłacania alimentów. Bo jeśli podejmie pracę a nie będzie płacił alimentów to stan faktyczny będzie raczej gorszy niż lepszy.

Czy postępowanie zostaje umorzone, jeśli osoba spłaci zaległe alimenty i będzie regularnie wpłacać na bierzące?

Niekoniecznie. Spłata zaległości może być traktowana jako naprawienie szkody, a więc okoliczość korzystana dla podejrzanego, ale nie musi prowadzić ażdo umorzenia postępowania. Oceni to organ prowadzący postępowanie.

No dobrze, a co w takim ukladzie jeśli ta osoba od ponad dwóch lat mieszka zagranicą. Z tego co mi wiadomo osoba, nie otrzymała wezwania na wstawienie się do organu prowadzącego postepowanie. Wysłany został list gończy za tą osobą. I co teraz czy w takiej sytuacji może podjać legalne zatrudnienie zagranica czy nie?

Dziękuje za odpowiedzi na wszystkie pytania. Troche mi rozjaśniłesś sytuacje. Chciałabym jeszcze tylko wiedziec, ze skoro może podjąć ta osoba legalne zatrudnienie zagranica, to co wtedy z listem gończym? Jakoś nie daje mi to spokoju.

Praca to jedna sprawa. List gończy druga. Niewiele mają ze sobą wspólnego.
Teoretycznie rzecz biorąc podejrzany przebywający poza krajem może złożyć wniosek o wydanie mu tzw. listu żelaznego. To taka decyzja Sądu, która gwarantuje, że w razie stawienia się w kraju podejrzany nie będzie aresztowany.

Powrót