Zaległe i bieżące alimenty

• Autor wątku Autor wątku vivaluna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vivaluna

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Wygląda na to, że w mojej sprawie coś drgnęło. Od momentu zasądzenia alimentów, czyli 20 lat temu sprawa jest w rękach komornika. Alimenty były ściągane przez niego, potem dłużnik zniknął, zdematerializował się. W rezultacie alimentów nie otrzymywałam kilkanaście lat. W trakcie córka osiągnęła pełnoletność, dwa lata temu wyprowadziła się i ustanowiła mnie pełnomocnikiem do spraw alimentów, bo nie chciała się tym zajmować. Obecnie sprawa została przeniesiona do innego komornika, który namierzył dłużnika i zwrócił się do mnie z prośbą o podanie nr konta, na który ma być przelewany dług i bieżące alimenty. Teraz pytanie, mam podać swój nr konta czy córki?

vivaluna napisał:
Teraz pytanie, mam podać swój nr konta czy córki?
Wydaje się, że najlepiej gdyby to córka skontaktowała się ten raz z komornikiem i wskazała mu numer rachunku na jaki mają być przesłane wyegzekwowane środki - jest pełnoletnia więc sama powinna podejmować decyzje w tym zakresie. Jeżeli córka nie chciałaby tego zrobić a Pani jest ustanowiona pełnomocnikiem w toku postępowania egzekucyjnego to, moim zdaniem, należałoby podać numer rachunku prowadzonego na rzecz córki ponieważ świadczenie jest zasądzone na jej rzecz.

Byrhtnoth napisał:
Wydaje się, że najlepiej gdyby to córka skontaktowała się ten raz z komornikiem i wskazała mu numer rachunku na jaki mają być przesłane wyegzekwowane środki - jest pełnoletnia więc sama powinna podejmować decyzje w tym zakresie. Jeżeli córka nie chciałaby tego zrobić a Pani jest ustanowiona pełnomocnikiem w toku postępowania egzekucyjnego to, moim zdaniem, należałoby podać numer rachunku prowadzonego na rzecz córki ponieważ świadczenie jest zasądzone na jej rzecz.
Dziękuję, podałam nr konta córki. Po przekopaniu internetu doczytałam, że wręcz podanie mojego nr konta jest niewskazane, mogłabym mieć z tego powodu problemy

Powrót