zaległe składki KRUS

• Autor wątku Autor wątku tom.nci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom.nci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
od 1996 do 2004r płaciłem składki KRUS. Potem poszedłem do pracy. Żonie wczoraj skończyło się ubezpieczenie z urzędu pracy(pobierała zasiłek dla bezrobotnych). Ponieważ od 2000r jesteśmy w związku małżeńskim, powiedziano nam iż żona ma się ubezpieczyć w KRUS-ie. I tu się zaczyna problem. Żona miała przerwy w ubezpieczeniu (zarówno jedną miesięczną, kiedy to pani dyrektor ówczesnego zakładu pracy żony nie podpisała żonie umowy bo to byłaby 3 umowa wiążąca na czas nieokreślony, a po mieśiącu znowu ją zatrudniła jak też kilka parodniowych wynikających z naszych przepisów i ustaw np: po zakończeniu urlopu wychwawczego ubezpieczenie z urzędu pracy przyznawane jest bodajże po 7 dniach. KRUS domaga się zapłacenia zaległych składek z odsetkami i to składek kwartalnych, a przecież żadna z przerw nie była kwartalna. Podobnie jak teraz KRUS żąda zapłacenia składki za II kwartał 09, a żona do 11.05.09. była ubezpieczona w urzędzie pracy. Co można zrobić z tym problemem?, bo to się uzbiera poważna kwota
Składka kwartalna wynosi obecnie prawie 300 zł.

Witam

KRUS ma rację. Składka na ubezpieczenie społeczne rolników jest składką kwartalną, która nie dzieli się na dni, tygodnie lub miesiące. Nie zależnie od tego czy obowiązek podlegania ubezpieczeniu powstaje pierwszego dnia kwartału (np. 1 kwietnia), czy 41 dnia kwartału (np. 11 maja), to wymierza się składkę kwartalną.

Moja rada, jak najszybciej złożyc wniosek o objęcie ubezpieczeniem społecznym rolników i jednoczesnie złożyć podanie o rozłożenie na raty (ale przynajmniej 1/3 zadłużenia należało by wpłacić jednorazowo przy składaniu wniosku).

Powrót