Zaległe składki NFZ i ZUS - DG

• Autor wątku Autor wątku zapominaliskimis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapominaliskimis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie,

Dotąd odpowiedzi na moje pytania udawało mi się znajdować wśród istniejących wątków. Tym razem muszę założyć nowy i będę wdzięczny za każdą pomoc.

Dostałem z ZUS zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie zaległych składek zdrowotnych i społecznych z 4 miesięcy 2017 roku - okres sierpień-listopad - za działalność godpodarczą.

30 września 2017 wystawiłem ostatni rachunek mojemu kontrahentowi (pracodawcy).
Z tym dniem moja księgowa miała zawiesić działalność w urzędzie, ale tego nie zrobiła

16 października zatrudniłem się na pełen etat w innej firmie - wynagrodzenie, jakie wtedy otrzymałem z tytułu umowy o pracę za październik wynosiło ponad 2000 PLN, zatem więcej niż minimalna - coś mi mówi, że to może mieć znaczenie.

30 listopada zamknąłem działalność.

Składki za sierpień i wrzesień opłacę :ok: prowadziłem wtedy działalność.

Moje pytania co do października i listopada:

1. Składki na ubezpieczenie społeczne opłacił w październiku i listopadzie pracodawca u którego zatrudniłem się na pełen etat, czy to zwalnia mnie z obowiązku opłacania ich za działalność:?: Czy wystarczy, że prześlę do ZUS kopię umowy o pracę? I może wyciągu z banku z wypłatami?

2. Wiem, że składki zdrowotne opłaca się z każdego tytułu, więc będę musiał rozstać się z pieniędzmi. :-(
Chyba, że można wnioskować o ich umorzenie posiłkując się indolencją księgowej albo faktem, że od 30 września nie prowadziłem defacto działalności (ostatni rachunek) :?:

Podszedłbym do ZUS, ale do 27.03 przebywam za granicą. ZUS żąda pisemnych wyjaśnień przesłanych listownie lub faksem w ciągu 7 dni od 15.03.

https://imgur.com/a/fDh6f8A

Powrót