zaległe składki zus, a odpowiedzialność księgowej

• Autor wątku Autor wątku pablon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Potrzebuję rady w takiej sprawie, otóż mam założoną na siebie firmę składki do zus odprowadzałem sam, ale jakiś czas temu zatrudniłem sie w innej firmie i składki do zus odprowadzane miałem po połowie. Pół ja, a drugie pół mój pracodawca. Po jakimś czasie zwolniłem się i zgłosiłem swojej księgowej, że teraz będę opłacał składki sam w całości. Teraz po okresie pół roku dostałem zawiadomienie z zus-u, że za ten okres pół roku muszę uiścić zaległe składki zus wraz z odsetkami w kwocie kilku tysięcy. Moja księgowa mówi, że ona o niczym nie wiedziała, a jasno było jej przekazane że sam będę opłacał zus. Teraz ona się wypiera i mówi, że nic takiego nie było.
I tutaj jest moje pytanie czy mogę jakoś w zusie powoływać się na odpowiedzialność za zaistniałą sytuację księgowej?? Czy jest to tylko i wyłącznie moje zmartwienie i będę musiał zapłacić??
Bardzo serdecznie proszę o szybką odpowiedź, wraz ze wskazaniem na regulujące tą sprawę akty prawne (jeżeli istniałaby taka możliwość).
Z góry dziękuję za pomoc.

Za prawidłowe odprowadzanie składek odpowiada płatnik, czyli Pan.
Przecież księgowa za Pana nie opłacała składek, dziwne że wcześniej nie zwrócił Pan uwagi na to, że składki nie są opłacane. Nawet dziecko by zauważyło, że opłacane jest tylko zdrowotne w kwocie około 200 zł, podczas gdy całość to kwota około 800 zł.
Musi Pan zapłacić, a z księgową sądzić się o zwrot.

Powrót