P
pablon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Potrzebuję rady w takiej sprawie, otóż mam założoną na siebie firmę składki do zus odprowadzałem sam, ale jakiś czas temu zatrudniłem sie w innej firmie i składki do zus odprowadzane miałem po połowie. Pół ja, a drugie pół mój pracodawca. Po jakimś czasie zwolniłem się i zgłosiłem swojej księgowej, że teraz będę opłacał składki sam w całości. Teraz po okresie pół roku dostałem zawiadomienie z zus-u, że za ten okres pół roku muszę uiścić zaległe składki zus wraz z odsetkami w kwocie kilku tysięcy. Moja księgowa mówi, że ona o niczym nie wiedziała, a jasno było jej przekazane że sam będę opłacał zus. Teraz ona się wypiera i mówi, że nic takiego nie było.
I tutaj jest moje pytanie czy mogę jakoś w zusie powoływać się na odpowiedzialność za zaistniałą sytuację księgowej?? Czy jest to tylko i wyłącznie moje zmartwienie i będę musiał zapłacić??
Bardzo serdecznie proszę o szybką odpowiedź, wraz ze wskazaniem na regulujące tą sprawę akty prawne (jeżeli istniałaby taka możliwość).
Z góry dziękuję za pomoc.
I tutaj jest moje pytanie czy mogę jakoś w zusie powoływać się na odpowiedzialność za zaistniałą sytuację księgowej?? Czy jest to tylko i wyłącznie moje zmartwienie i będę musiał zapłacić??
Bardzo serdecznie proszę o szybką odpowiedź, wraz ze wskazaniem na regulujące tą sprawę akty prawne (jeżeli istniałaby taka możliwość).
Z góry dziękuję za pomoc.