Zaległe świadczenia po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku Aniaanna24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aniaanna24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam kilka wątpliwości, ale nie jestem w stanie uzyskać informacji od pracowników ubezpieczalni...
W marcu 2018 roku zmarł mój tata, posiadał on ubezpieczenie pracownicze (grupowe) w jednej z firm.., które zapewniało uzyskanie odszkodowania w wielu przypadkach jak np. pobytu w szpitalu, śmierci itp (posiadam całą listę zobowiązań). Otrzymaliśmy świadczenie z powodu śmierci taty, ale parę dni temu zabrałam się za uporządkowanie należących do niego dokumentów i natknęłam się na tę oto listę... Widnieją tam sytuacje, w których należały się ówcześnie jemu pieniądze chociażby z tytułu: poważnego zachorowania (nowotwór)- które nastąpiło w lipcu 2017, oraz niezdolności do pracy (posiadam zaświadczenie od lekarza orzecznika z ZUS-u, zostało wydane kilka dni przed odejściem taty). Ciekawi mnie również podpunkt na temat "osierocenia dziecka przez ubezpieczonego", czy jako 23 letnia osoba, ucząca się, mam prawo ubiegać się i o takie świadczenie?
Dodam, że dzwoniłam na infolinię z zapytaniem o świadczenie z tytułu zachorowania na poważną chorobę, i Pani powiedziała, że jak najbardziej powinnam się o takie świadczenie upominać, jednak niestety w placówce w moim mieście kobieta - manager - okazała się mniej otwarta, pomocna i kompetentna.. Rozkazującym tonem powiedziała, że "mam sobie zadzwonić na infolinię i zapytać jaki to ma być wzór do wydrukowania" i przekazała mi w rękę telefon...
Czytałam opinie o tejże firmie - znalazłam wiele osób, które były negatywnie nastawione, pisały, że mimo płacenia składek występował problem z wypłaceniem świadczeń... Proszę o pomoc i podzielenie się ewentualnie swoimi sprawami :confused:
Z góry dziękuję.

Zgłoś roszczenia w oddziale czy to przez stronę ubezpieczyciela, zakład pracy, w którym był ubezpieczony tata (podejrzewam, że chodzi o ubezpieczenie grupowe w pracy) lub placówkę ubezpieczyciela.
Zabierz ze sobą dokumentację dotyczącą pobytów w szpitala (wypisy), ciężkiej choroby (wynik badania histopatologicznego) niezdolności do pracy (orzeczenie). Powiedz co chcesz zgłosić i z jakiej polisy. Osoba w oddziale ma obowiązek przyjąć zgłoszenie nawet jak czegoś w polisie nie ma. Pracownik rozpatrujący zgłoszenie co najwyżej poinformuje (pisemnie), że tego w polisie nie ma.
Zgłoszenia nie musisz dokonywać na jakimś specjalnym wzorze.
Osierocenie dziecka zależne jest od rodzaju ubezpieczenia. Bez informacji o jakie warunki ubezpieczenia chodzi nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Jak możesz to ustal kod warunków ubezpieczenia. Napisz też, czy jesteś osobą kontynuującą naukę (w części ubezpieczeń ma znaczenie wiek i to czy dziecko się uczy).
Do zgłoszeń (poza osieroceniem) niezbędna będzie także informacja kto jest spadkobiercą zmarłego taty, bo to właśnie spadkobiercom będą należne te świadczenia.
Osierocenie oczywiście Tobie (zakładając, że będzie do wypłaty.

Powrót