Zaległe ubezpieczenie OC.

• Autor wątku Autor wątku codiii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

codiii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

Mam problem tego rodzaju.
Chcę kupić samochód który jest zarejestrowany ale nie ma OC.
Ubezpieczenie wygasło 9.09.2008r. i było na inną osobę niż jest samochód zarejestrowany.
Z tego co się zorientowałem to gdybym kupił pojazd i go ubezpieczył to zaległe ubezpieczenie (czyli to ponad dwa tygodnie) przypada na moją osobę i ja będę musiał pokryć koszta z tym związane. Podobno ubezpieczalnie narzucają kosmiczne ceny sięgające do 5 tyś zł.
Znowu osoba od której chcę zakupić pojazd twierdzi iż zaraz po podpisaniu kupna sprzedaży pojedzie ze mną do ubezpieczalni (inny samochodem) i tam ja podpisze nową umowę a sprzedający pokryje zaległe koszty!

Proszę o rade jak to faktycznie prawnie wygląda, tak abym nie był potem ukarany jakąś wysoką kara którą sobie narzuci ubezpieczyciel.

Z góry dziękuje

Wygląda to tak, że płacisz tylko za zaległe zobowiązania, czyli np. nieopłacona składkę. Jeśli pojazd nie miał OC w ogóle, to nie ma czego płacić (poza karą nałożoną przez UFG, ale ta akurat nie przechodzi na nowego właściciela, bo to nie jest zobowiązanie). Oczywiście może być też tak, że polisa została "automatycznie przedłużona" i wtedy rzeczywiście byłbyś zobligowany do jej opłacenia. Najlepiej podjedź z właścicielem do ubezpieczyciela, sprawdź status OC (czy wygasło, z jakiego powodu itp.) i wtedy podejmij decyzję.
Nie mogą kazać sobie płacić tak kosmicznych kwot, bo są związani tabelami kalkulacji składek, które przedstawiają do zatwierdzenia bodajże KNF.

Czyli jeśli kupie pojazd z nieważnym ubezpieczeniem (które wygasło 09.09.2008) to wraz z osoba która zbywa pojazd, moge podjechać do ubezpieczalni i zawrzeć nowa umowe (już na nowego właściciela, czyli na mnie). Powiedzmy że nowa umowa bedzie obowiązywać od 01.10.2008, ale co z tymi 21-mi dniami? Będzie możliwość by sprzedający pokrył koszty ubezpieczenia (tych 21 dni) lub ja?

Te 21 dni to okres bez ubezpieczenia OC, za to grozi kara nakładana przez UFG i Ciebie ona nie dotyczy. Mało prawdopodobne, żeby jakiś ubezpieczyciel zgodził się na zawarcie umowy z datą wsteczną.
Sprawdź najpierw, czy poprzednie OC rzeczywiście wygasło - jeśli zostało opłacone w całości i nikt go nie wypowiedział, to prawdopodobnie została już zawarta umowa na kolejny rok.

Powrót