zaległe wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenie

• Autor wątku Autor wątku mirosław zakrzewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirosław zakrzewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, zawarłem umowę zlecenie na jeden miesiąc tzn. 01 grudzień do 31 grudzień 2008, w umowie zapisane mam wypłatę wynagrodzenia podstawowego na koniec miesiąca a prowizję od sprzedanych usług do 14 dnia następnego miesiąca, nie otrzymałem żadnego wynagrodzenia z tytułu w/w, pracodawca obiecuje a nie wywiązuje się z obietnic, dowiedziałem się również w ZUS ie, że nie jestem zgłoszony, nie jestem też jedyny poszkodowany, mam dwa pytanka co robić i co mogę zrobić w tej sytuacji, od czego zacząć,

Nie ma pracodawcy. To sprawa z zakresu prawa cywilnego.

Szanowny Panie.
po 1-sze przy umowie zlecenia pracodawca nie zgłasza zleceniobiorcy<pracownika> do ZUS-u, to dlatego od wypłaty za umowę zlecenie nie potrącane są tak duże podatki jak z umowy o pracę.
po 2-gie podstawą roszczeń jest tu umowa zlecenia, którą zawarł Pan ze zleceniodawcą.

Nie ma się co martwić przedawnieniem roszczeń, gdyż zgodnie z art 751 KC jeśli zleceniobiorcą nie jest przedsiębiorca trudniący się zawodowo zleceniami danego rodzaju przedawnienie następuje zgodnie z terminami ogólnymi art 118 KC.
Osobiście wystosowałbym do zleceniodawcy upomnienie wskazując na treść umowy zlecenia i terminy płatności wynagrodzeń oraz na przysługujące zleceniobiorcy roszczenie chronione możliwością wniesienia pozwu.
W wypadku zwłoki przysługują Panu również odsetki od niewypłaconej kwoty <umowne a jeśli takich nie ma to ustawowe>, a także roszczenie o naprawienie wynikłej ze zwłoki dłużnika szkody.

MagMagneto napisał:
Szanowny Panie.
po 1-sze przy umowie zlecenia pracodawca nie zgłasza zleceniobiorcy<pracownika> do ZUS-u, to dlatego od wypłaty za umowę zlecenie nie potrącane są tak duże podatki jak z umowy o pracę.

Ja bym się z tym stwierdzeniem nie zgodził. Proszę nie wprowadzać w błąd. To, że studenci i uczniowie przy zawarciu umowy zlecenia nie muszą odprowadzać składek ZUS, nie oznacza, że wszyscy mają taką możliwość.

studenci oraz uczniowie do 26 roku życia oraz osoby, które wiążą się umową zlecenia z innym podmiotem niż pracodawca.
Ale faktycznie zbyt uprościłem sprawę skupiając się raczej na możliwości dochodzenia roszczeń.
dziękuję za słuszną uwagę.

Powrót