Zaległość alimentacyjna, pełnoletni syn- "podchody" ojca

• Autor wątku Autor wątku leila1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leila1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W październiku 2011 syn uzyskał pełnoletność od tego czasu ojciec przestał płacić alimenty, mimo iż nie wniósł do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. We wrześniu 2012 roku wraz z synem udaliśmy się do komornika, syn napisał upoważnienie/pełnomocnictwo na mnie w sprawach związanych z egzekucją zaległych i bieżących alimentów.
Ojciec po otrzymaniu pisma od komornika robi "pochody" chce synowi "dać" jakiś papier do podpisania, iż będzie płacił jemu do rak własnych alimentów, nomen omen wyższych niż dotychczas. Syn uczy się zaocznie,mam z nim trochę problemów, obawiam się czy dokument który ojciec chce aby podpisał- wiem że był u adwokata, może zaprzestać działań komornika.

Czy powinnam zrobić i czy mam jakieś pole do działania? Czy ojciec dziecka może mataczyć w sprawie?

Jeżeli syn, który jest wierzycielem w sprawie, złoży wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego, to będzie on dla komornika wiążący.

Dziękuję za informację. Nie mam przy sobie dokumentu od komornika, jednak jeśli jestem upoważniona przez syna- podpisał stosowny dokument u komornika, to syn mamiony obietnicami, może go anulować?

Nawet nie odwołując pełnomocnictwa, wierzyciel może samodzielnie składać wnioski, które będą przez komornika honorowane.

Powrót