Zaległości alimentacyjne a komornik

• Autor wątku Autor wątku darektomasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darektomasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Proszę o pomoc w wyjaśnieni mi takiej sprawy , mam zasądzone alimenty na córkę przez jakiś czas nie płaciłem całej sumy dlatego mam trochę zaległości w banku alimentacyjnym i zajęcie komornicze 3/5 wynagrodzenia . Od 3 lat mam umorzone postępowanie egzekucyjne w zakresie bieżących i zaległych świadczeń alimentacyjnych zgodnie z wnioskiem wierzyciela , płacę do ręki matki córki 120 procent tego co mam przyznane przez sąd i moje pytanie jest takie czy jak płace bieżące alimenty to dalej mnie obowiązuje te zajęcie w wysokości 3/5 wynagrodzenia bo chcę podjąć pracę w Polsce ale przy takich zajęciach i bieżących alimentach do tego bilet miesięczny nic mi nie zostanie , jak prawo to reguluje dziękuję z góry za odpowiedz .

darektomasz napisał:
czy jak płace bieżące alimenty to dalej mnie obowiązuje te zajęcie w wysokości 3/5 wynagrodzenia
Tak.Jedynie jezeli wierzyciel wystapi do komornika o biezace alimenty,wtedy beda one wliczone w te 3/5.Doradzam dowiedziec sie,jakie sa jeszcze zaleglosci i jak najszybciej je splacic.Wtedy pozostanie juz tylko wierzyciel bez komornika.

Żeby wierzyciel wystąpił do komornika o bieżące alimenty to zaś bym musiał przestać płacić , płacę od kilku lat alimenty regularnie i nie chcę płacić przez komornika traci się wtedy podwójnie . Nie mam takiej sumy mimo że nie jest tego tak dużo , mieszkam sam z drugą córką muszę opłacić wszystkie opłaty też około 700 złotych miesięcznie nie licząc jedzenia . Pracę mogę mieć stałą ale nie pójdę , nie może tak być żeby ktoś pracował a nie było go stać na utrzymanie rodziny bo zarabiając około 2000 tysiące po zajęciu zostaje 800 złotych z tego 700 złotych za opłaty i już nie zostało by nawet na bieżące alimenty a gdzie bilety miesięczne i jedzenie . Powalony kraj zmusza do pracy na czarno , płacę alimenty wychowuję od kilku lat samotnie drugą córkę a dalej mam przerąbane komornik nie chce się nawet dogadać a nie chodzi o to że nie chcę płacić tylko nie stać mnie płacić tyle .

A dlaczego nie ubiega sie Pan o alimenty na drugie dziecko?

Zlozyc wniosek do FA o czesciowe umorzenie zaleglosci ze wzgledu na ciezka sytuacje rodzinna. Prosze poczytac tutaj byly tematy dotyczace zasas, kiedy mozna o to wystepowac.

Powrót