Zaległości alimentacyjne dla Likwidatora FA

• Autor wątku Autor wątku Kaszkiet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaszkiet

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam

Jak powinno wyglądać pismo do Likwidatora FA,aby poprosić o umorzenie w całości powstałego zadłużenia

Do pewnego czasu spłacałem alimenty,następnie z powodu materialnej i życiowej sytuacji nie mogłem spłacać alimentów i powstał dług.

Sprawa jest z lat:
Protokół Ugody Sądu Rejonowego z dnia 1998 (październik)
Wyrok Sądu Rejonowego z 1994 (grudzień)

Moja sytuacja materialna nie jest dobra,mój wiek oraz zdrowie nie pozwalają mi na znalezienie dobrze płatnej pracy,aby spłącić jak najszybciej zadłużenie. Jedynym moim srodkiem utrzymania jest pensja ok. 1000zł,którą zarabiam w ochronie,a mimo to egzekutor będzie zabierał mi 60% wynagrodzenia.Pozostawione środki są za małe, aby przeżyć.

PS.
Gdzie takie pismo napisać? Kto ma być adresatem?

Pismo należy złożyć do właściwego oddziału ZUS.

Jeżeli chcesz umorzyć dług musisz do wniosku załączyć dowody, że doszło do wydarzeń (np. wypadek skutkujący trwałym uszczerbkiem na zdrowiu), które sprawiły, że utraciłeś zdolność zarobkowania. Musi to być sytuacja, która nie była zależna od ciebie i sprawiła, że już do końca swoich dni nie będziesz w stanie podjąć pracy.

W twoim przypadku jesteś zdolny do pracy i zatrudniony, więc umorzenie nie wchodzi w grę. Pozostaje wnioskowanie o rozłożenie na raty, lub odroczenie spłaty.

Powrót