Y
yksja
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Mój mąż zalega niemieckiemu organowi podatkowemu podatek za rok 2007 i 2008. Organ ten w 2010 r. wydał tytuł wykonawczy na terenie Niemiec, natomiast w roku 2014 przesłał nowy tytuł wykonawczy do polskiego Urzędu Skarbowego, który obecnie toczy postępowanie przeciwko mężowi. Moje pierwsze pytanie: czy postępowanie to nie uległo przedawnieniu oraz czy nie został przerwany bieg sprawy i nie toczy się ono na nowo, ponieważ polski urząd wydał zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia męża za pracę w firmie, w której już dawno nie pracuje i konta, którego nie posiada. Ponadto, czy bez wcześniejszego mnie powiadomienia nasz organ podatkowy może przerzucić zobowiązanie męża na mnie i od razu zająć pobory, czy mam jeszcze możliwość obrony i negocjacji? Mam stałe dochody. Pracownik Urzędu Skarbowego był u mnie tydzień temu i zbierał informacje, ponieważ męża obecnie nie ma w domu. Czy zasadnym jest staranie się męża o zniesienie zobowiązań, a przynajmniej odsetek? Do tego wszystkiego, pewna niemiecka firma zalega mężowi z płatnościami, ale nie ma on na to dowodów. Czy jest sens podawać tą informację Urzędowi Skarbowemu?