Zaległy podatek dochodowy

• Autor wątku Autor wątku Clementine27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Clementine27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mój problem polega na tym, że kilka dni temu dostałam list z Urzędu Skarbowego, w którym jest napisane, iż jestem im winna ponad 500 złotych (tyle narosły już odsetki), co wynika ze zwłoki z opłacenia podatku dochodowego. Problem w tym, że to jest pierwsze powiadomienie, jakie dostałam z urzędu w tym roku, w związku podatkiem. Nie wiem, co robić. Nie chcę płacić za coś, co nie wynika z mojej winy. Jak udowodnić to, że nie otrzymałam wcześniej żadnej informacji o zapłacie?

Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Prowadzisz jakąś działalność gospodarczą? Twoim obowiązkiem jest pilnowanie takich kwestii i terminowe rozliczanie się z fiskusem z uzyskanych dochodów.

Nie, pracuję, jestem legalnie zatrudniona i pobieram rentę po zmarłym ojcu. Nie wiem, skąd taka kwota. Pilnuję swoich spraw, tyle że, wcześniej nie otrzymałam żadnej informacji, iż jestem coś dłużna Urzędowi Skarbowemu. Nie wiem, dlaczego dopiero po miesiącu dostałam takie powiadomienie i od razu z pogróżkami. Dzwoniłam do urzędu i być może jest to kwestia źle wypełnionego PIT-u, chociaż to dla mnie dziwne, bo zawsze robię to w tym samym w biurze rachunkowym i dotąd było wszystko w porządku.

Ponadto, moje dochody nie są jakieś duże, zarabiam mniej więcej 1300 zł na miesiąc i dostaję jeszcze 700 zł renty. Nie wiem, czy ma to jakiś wływ na moją obecną sytuację, ale w tym roku dostałam dodatek do renty w postaci 400 złotych, da się to odliczyć od podatku?

Powrót