zaległy podatek

• Autor wątku Autor wątku Anilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anilek

Stały bywalec
Odpowiedzi
619
Otrzymałem postanowienie , że z rozliczenia rocznego za 2008 r. podatek jest wstrzymany na poczet zaległości podatkowej. Zaległy podatek jest z 2002 roku. Czy nie istnieje przedawnienie?

Dodam, iż był to zwrot z tytułu ulgi na dziecko, które nic nie miało wspólnego z zaległościami w US w 2002 r. Mam bardzo niskie dochody i jeszcze odebrali mi pieniądze na DZIECKO. Czy jest szansa pisać zażalenie do Izby skarbowej?

Ostatnia edycja:
A czy nie istnieje przedawnienie?

Zacytuje taki artykuł:
"
Organ podatkowy nie może domagać się zapłaty zaległego podatku dopchodowego od osób fizycznych, jeżeli minęło ponad pięć lat od końca roku kalendarzowego, w którym podatek powinien być zapłacony - wynika z orzeczenia WSA w Poznaniu.

Podatnik wystąpił do organów podatkowych z wnioskiem o umorzenie podatku dochodowego ze względu na złą sytuację finansową. Organy podatkowe nie uwzględniły wniosku podatnika. Wyjaśniły, że w czasie, kiedy podatnik pracował, zarabiał dużo i zapłacenie podatków nie było wtedy dla niego kłopotem. (...)

Podatnik wniósł skargę do WSA w Poznaniu i sąd ją uwzględnił. Mimo słusznej argumentacji fiskusa dotyczącej zasad umarzania podatków podatnik nie powinien ich płacić, bo od czasu terminu ich płatności minął ustawowy czas przedawnienia. Tymczasem termin płatności ostatniego z zaległych podatków minął w 2000 roku.

Organ podatkowy wiedząc, że są kłopoty z wyegzekwowaniem pieniędzy - nie zrobił do tego czasu nic innego niż poinformowanie go o podjęciu czynności dotyczących zajęcia jego renty. (...) "

Ja tez pisałem w 2007 roku o umorzenie, miałem bardzo podobny przypadek.
Pisałem że nie jestem w stanie spłacić ze względu na złą systuacje materialną, fiskus nie uwzględnił wniosku.
Prosze powiedzcie mam jakąs szansę?

Powrót