zaległy urlop

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
czy pracodawca może narzucić mi wykorzystanie zaległego urlopu w następującej sytuacji:
pracuje od prawie 3 lat w firmie. Umowa kończy się z końcem maja 2026 r.
Mam 24 dni niewykorzystanego urlopu za 2025 r.

Pracodawca narzuca mi abym ten urlop wykorzystał w marcu/kwietniu. Mi to nie pasuje wolałbym wykorzystać go dopiero jak otrzymam kontynuację umowy począwszy od czerwca / z końcem maja kończy się umowa/ np. w okresie wakacyjnym lub może być tak że na urlop udam się pod koniec września /rozpocznę ten urlop/.

* czy pracodawca może mnie zmusić abym wykorzystał zaległy urlop w trakcje obowiązującej umowy tj. do końca maja 2026 r.?

w przy okazji spytam również:

* zgodnie z przepisami co najmniej jeden urlop musi trwać nieprzerwane 14 dni.
czy pracownik jest zmuszony aby w danym roku przebywać na urlopie co najmniej 14 dni, a jeśli pracownik w danym roku nie chce urlopu bieżącego wykorzystywać to pracodawca może go do tego zmusić, narzucić mu to? /mowa o bieżącym urlopie/

Ostatnia edycja:
2x7 dni w odstepach, albo 7 x 2 dni to tez 14, ale w takim wypadku nie ma sposbu na wypoczynek a taki jest cel uropu i z tego tez powodu pracowac na urlopie nie wolno. Pracodawca ci nic nie narzuca, w wiekszosci wypadkow wynika to zprzepisow, konczysz umowe wykorzysztujesz biezacy urlop a tym bardziej zalegly. Nie mozesz, bo jestes, chory to zostanie urlop wyplacony, a umowa na pewnio nie zostanie przedluzona z powodu twojego stanu zdrowia, cos slabo wygladasz synku. Przelozenie urlopu na czerwiec lipiec zaklada, ze bedziesz jeszcze tam pracowal a przeciez tego nie wiesz, ty chcesz zmusic schefa w ten sposob do przedluzenia umowy? Nowa umowa nie musi byc kontynuacja starej. Chef moze ale nie musi sygnalizowac w ten sposob, ze umowa przedluzona nie bedzie. To jednak nie przeszkadza zebys swoj urlop zrobil latem jako bezrobotny.

pionek1407 napisał:
2x7 dni w odstepach, albo 7 x 2 dni to tez 14, ale w takim wypadku nie ma sposbu na wypoczynek a taki jest cel uropu i z tego tez powodu pracowac na urlopie nie wolno. Pracodawca ci nic nie narzuca, w wiekszosci wypadkow wynika to zprzepisow, konczysz umowe wykorzysztujesz biezacy urlop a tym bardziej zalegly. Nie mozesz, bo jestes, chory to zostanie urlop wyplacony, a umowa na pewnio nie zostanie przedluzona z powodu twojego stanu zdrowia, cos slabo wygladasz synku. Przelozenie urlopu na czerwiec lipiec zaklada, ze bedziesz jeszcze tam pracowal a przeciez tego nie wiesz, ty chcesz zmusic schefa w ten sposob do przedluzenia umowy? Nowa umowa nie musi byc kontynuacja starej. Chef moze ale nie musi sygnalizowac w ten sposob, ze umowa przedluzona nie bedzie. To jednak nie przeszkadza zebys swoj urlop zrobil latem jako bezrobotny.
Z tego co zauważyłem to w okresie wypowiedzenia można nakazać pracownikowi nakazać wykorzystanie urlopu a tutaj mamy do czynienia z inną sytuacją.

Pracodawca ma prawo narzucić urlop wypoczynkowy swoim pracownikom w dwóch przypadkach: w okresie wypowiedzenia umowy o pracę, co wyraźnie wynika z treści art. 167(1) Kodeksu pracy oraz w odniesieniu do urlopu zaległego.

Czyli do konca umowy pracodawca nie może zmusić pracownika do wykorzystania bieżącego urlopu.

Ostatnia edycja:
Nie może w takiej sytuacji chyba że tworzy plany urlopowe
Anin13 napisał:
czy pracownik jest zmuszony aby w danym roku przebywać na urlopie co najmniej 14 dni
Powinien taki urlop wykorzystać jeżeli wystąpi o podział urlopu

1. Czy jeśli pracownik ma zaległy urlop pracodawca może go pracownikowi narzucić w wybranym przez siebie terminie w okresie 01.01 do 30.09.?

2. Mój pracodawca co prawda tworzy plany urlopów jeśli można tak to nazwać tj. jest arkusz w którym można się wpisywać /obecnie dostępny jest wydruk na najbliższe kilka miesięcy /nie na cały rok/ czy to oznacza że nawet jeśli pracownik nie chce wykorzystywać bieżącego urlopu w danym roku kalendarzowym to zmuszony jest z tego urlopu skorzystać?

3. Co to znaczy wniosek o podział urlopu? Jeśli pracownik zawnioskował o 5 dni urlopu np. w marcu to należy to traktować jako wniosek o podział urlopu co jednoznacznie wskazuje że w tym roku będzie musiał skorzystać z nieprzerwanego 14 dyniowego urlopu. Na marginesie wskazuje że w nim składzie pracy pracodawca nie udziela urlopów na okresy dłuższe niż 2 tygodnie /3 tygodniowy urlop to zdarzenie bardzo sporadycznie raczej należy się po "układach"

pracownik, ktoremu umowa konczy sie z koncem maja nie ma zbyt duzo wyboru, a wyjechac w czerwcu lipcu na 14 urlop moze nawet bez zgody szefa jako poszukujacy pracy, przeciez dzieli skore na niedzwiedziu, nie ma nawet objetnicy przedluzenia umowy a chce szefowi juz dyktowackiedy wezmie urlop.

Powrót