zaliczenie pracy na gospodarstwie rolnym a wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku tutejsza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tutejsza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
jestem po odwołaniu od decyzji odmownej ZUS i mam odroczoną sprawę w sądzie, ponieważ Zus miał się ustosunkować do dołączonych przeze mnie dodatkowych lat pracy na gospodarstwie rolnym. Odwołanie dotyczyło innego zagadnienia, ale do Sądu wysłałem dodatkowy okres pracy na gospodarstwie rolnym, bo już kiedyś udokumentowałem krótszy okres gdyż myślałem, że dłuższego nie trzeba, ani że nie moę (tj. do chwili podjęcia przeze mnie pierwszej pracy). Wszystko to dzieje się przed 1 lipca 1977r. także est to okres, za który nie musiały być płacone składki KRUS. ZUS teraz chce wydać opinię negatywną do Sądu na temat zaliczenia mi większego okresu pracy, gdyż uważa, że poprzednio powinienem wszystko udokumntować zeznaniami świadków.
Czy mam jakąś szansę bronić się w Sądzie. Czy nie można po prostu czegoś nie wiedzieć, albo chcieć coż dołożyć jeśli można?

Brakuje mi tylko roku i 2 miesięcy, dodatkowo wniosłem zaświadczenie o pracy w spółdzielni mieszkaniowej i wszystko teraz, a Zus mi zarzuca, że to jest mocno dyskusyjne, że najpierw tyle pracy w gospod. rolnym, a potem więcej i to akurat tyle ile mi potrzeba do 25 lat. choć to przecież i tak staż uzupełniający, a w sumie jakby wszystko zaliczyli to miałbym do końca 1999r. ponad 26 lat pracy i 15 lat w szczególnych warunkach. Dodatkowo przy te emeryturze chodzi o obniżenie wieku powszechnego o 8 lat (16 lat w szczególnych warunkach pracowałem).Mam 57 lat.

Mam także w tej chwili ustalone prawo do renty z tytułu wypadku w drodze z pracy. ZUS mi zaliczył wcześniej tamten okres pracy w gospodarstwie, to czy teraz może zmienić i podważyć w ogóle swoje zdanie na temat w ogóle mojej pracy na gospodarstwie rolnym?

Powrót