zaliczka alimentacyjna=300zl/na dziecko?

• Autor wątku Autor wątku wiolunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiolunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Zawsze myslalam, ze kwota zaliczki jest rowna i wynosi 170zl.
Ale wlasnie sie dowiedzialam, iz znajoma dostaje 300zl/na dziecko. Pracuje. Z czego to wynika? Ona nie wie, zlozyla wymagane dokumenty i przyznali sie zasilek tej wysokosci :what:

może w tym ma jeszcze rodzinne i wynikające z tego dodatki co w sumie daje jej daną kwotę

Jest możliwe przyznanie zaliczki alimentacyjnej w wysokości 300 złotych. Kwoty, jakie mogą być przyznane z tytułu zaliczki alimentacyjnej oraz kryteria można znaleźć w:
Ustawa o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych i zaliczce alimentacyjnej
Art. 7 i 8 powinny rozwiać Pana wątpliwości:
Oto link do ustawy: http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/3393_u.htm

Dziekuje. Czyli wynika z tego, ze jesli w rodzine na osobe przypada 291zl (polowa z kwoty wymaganej 583,-) to zaliczka wynosi 300zl.....

Nie wiedzialam, ze zaliczka nie wlicza sie do dochodu. Jezeli chodzi o zasilek rodzinny, czy dotacje mieszkaniowe rowniez?
W ubieglym roku doliczono mi do dochodu rodziny alimenty, ktorych nie otrzymywalam. Dokumnet z sadu o przyznaniu alimentow stal sie zasw. o dochodach.

Gwoli ścisłości, zaliczka przysługuje w takiej sytuacji do 300 zł, a nie dokładnie w tej kwocie.
Logiczne jest, że zaliczki nie wlicza się do dochodu rodziny przy ustalaniu prawa do zaliczki na kolejny okres zasiłkowy. Wlicza się ją natomiast zarówno przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego, jak i dodatków mieszkaniowych itp.
Co do alimentów, co do zasady wlicza się kwotę rzeczywiscie wyegzekwowaną, niemniej jednak ciężar dowodu, ze otrzymała Pani mniej niż to wynika z wyroku spoczywa na Pani. W tym celu musi Pani przedstawić zaświadczenie komornika o wyegzekwowanych w danym roku kwotach świadczeń alimentacyjnych, ew. potwierdzenia przekazów pocztowych lub przelewów.

Nie otrzymuje i nigdy nie otrzymalam zadnych pieniedzy od komornika. Egzekucja jest nieskuteczna.

Obecnie zarabiam okolo 700,- ale nikogo to nie interesuje, gdyz wszedzie wymagane sa dochody za 2005 rok, a wtedy moj dochod byl 2 razy wyzszy.

Utrata dochodu spowodowana nieotrzymywaniem całości lub częśći zasądzonych świadczeń alimentacyjnych również stanowi utratę dochodu, więc jeśli przy ustalaniu prawa do świadczeń wzięto pod uwagę kwotę wynikajacą z wyroku, mogłaby Pani wnioskować o uznanie jej za dochód utracony, jeśli obecnie nie otrzymuje Pani alimentów. W tym celu należy przedłozyć stosowne zaświadczenie komornika o bezskutecznej egzekucji. Nie wiem na ile to pomoze w Pani przypadku, bo o ile dobrze rozumiem z innego wątku, zasadnicza zmiana dochodu dotyczy zmniejszenia wymiaru czasu pracy.

Otrzymuje zaliczke. Mam 2 dzieci. Tu nie przekroczylam dochodu.
Czy dobrze rozumiem, iz roznice miedzy zasadzonymi alimentami a pobierana zaliczka moge wpisywac jako dochod utracony?
Zawsze posiadam zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucji.

Dochód utracony mogą stanowić utracone alimenty. Zaliczka nie jest świadczeniem alimentacyjnym.

Czyli nawet jesli otrzymuje zaliczke, moge w rubryce "dochod utracony" wpisac cala kwote zaleglych alimentow z roku rozliczeniowego???? Cala sume???
Nie mialam pojecia, mimo ze po raz drugi wypelniaam te dokumenty :o To wazna informacja.
Przepraszam, ze tak sie dopytuje, ale moze zle interpretuje przeczytane slowa. Jestem w szoku.

W mojej ocenie (nie wiem jak podejdzie do tego organ) ma Pani prawo domagać sie uznania całosci świadczeń alimentacyjnych wyegzekwowanych w 2005r. za dochód utracony, jeśli obecnie egzekucja jest bezskuteczna.
W przypadku gdy organ nie bedzie chciał uznac tego dochodu za utracony należałoby odwołać się do SKO.

Dziekuje, bede pamietala nastepnym razem :)

Jesli po utracie dochodu bedzie sie Pani kwalifikowała do świadczeń niech Pani złozy wniosek w związku ze zmianą sytuacji dochodowej rodziny już teraz.

Kwalifikuje sie, ale MOPS, twiedzi iz mam czekac do lipca... Gdyz to tylko utrata dochodu, nie pracy. Skladalam odwolanie, bezkutecznie.
Dziekuje

Panie MIsiek niewyegzekwowane w części lub całkowicie alimenty nie stanowią dochodu utraconego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zawsze można się starać o wyegzekwowanie ich w przyszłości

Za dochód utracony uważa się dochód, który Pani otrzymywałaby, gdyby np. nie zwolniono jej z pracy, nie zabrano renty itp.

Jeśli się nie jest pewnym swojej wiedzy nie należy innych wprowadzać w błąd :!:

Pozwolę sie nie zgodzić. Przepis mówi o tym, iż utratę dochodu stanowi m.in. utrata dochodu z tyt. nieotrzymywania całosci lub częsci zasądzonych świadczeń alimentacyjnych (art. 3 pkt. 23 ustawy). Uzyskanie tych świadczeń w przyszłosci bedzie zatem równoznaczne z uzyskaniem dochodu w przyszłości (art. 3 pokt. 24 ustawy), a obecnie w zwiazku z nieotrzymywaniem zasądzonych alimentów można wnioskowac o uznanie tego dochodu za utracony. Takie jest moje zdanie i jeśli uwaza Pani, ze się mylę, proszę wskazać błąd w moim rozumowaniu. Pozdrawiam.

Powrót