zaliczka na biegłego

• Autor wątku Autor wątku luke01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luke01

Użytkownik
Odpowiedzi
133
Mam pytanie, stan sprawy jest następujący:
Sąd wezwał do zapłacenia zaliczki na poczet biegłego w kwocie 4 tys. zł. Od tego wezwania powód wniósł zażalenie. Sąd orzekł postanowieniem, że od tego wezwania zażalenie nie przysługuje i postanowienie jest niezaskarżalne.
Czy teraz sąd po tej sprawie wezwie ponownie do uiszczenia zaliczki czy płacić trzeba bez wezwania?

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze do tej sprawy jedno pytanie.

Nie chce płacić tej zaliczki. Co w tej sytuacji zrobi sąd.
Sprawa wygląda tak, że była złożona oferta przez Burmistrza co do do zmiany opłaty za użytkowanie wieczyste (propozycja nowej opłaty rocznej). To zostało zaskarżone do SKO i następnie SKO nie uchylił tej decyzji burmistrza i to zostało zaskarżone do sądu.
Ja rozumiem że decyzja SKO upadła, ale co teraz zrobi sąd jeśli ja nie wpłacę zaliczki na biegłego o którego sam wnioskowałem. Rozumiem że sąd odrzuci powództwo i co teraz czy decyzja SKO która upadła zostanie przywrócona?

Nie wpłacisz zaliczki, sąd nie przeprowadzi wnioskowanego przez Ciebie dowodu i w związku z tym oddali zapewne pozew obciążając Cię kosztami. Nie udowodnisz bowiem swoich racji (do tego służył biegły).

Jeśli nie masz kasy składaj wniosek o zwolnienie z kosztów biegłego.

Chcę wycofać pozew teraz. tylko moje pytanie co z tą decyzją SKO czy ona po wycofaniu pozwu "odżyje"?

Jak nie, przecież decyzja nie została wykonana bo gdyby została wykonana w terminie to by opłata roczna za użytkowanie wieczyste wzrosła?

Ale ją zaskarżyłeś do sądu. Jak wycofasz pozew to decyzja SKO stanie się aktualna (bo nie została skutecznie zaskarżona).

Powrót