Zaliczka na podatek dochodowy działalność + etat

• Autor wątku Autor wątku kamil_wwl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil_wwl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam serdecznie!

Mam zamiar założyć działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych, mam też etat stąd nasuwa się moje Pytanie:

Działalność ma wystartować od września wyczytałem , że kwotę wolną od podatku należy w 1 kolejności odliczać od działalności a nie od etatu, sprawę komplikuje mi fakt zaczęcia działalności od września , bo teraz nie mam pojęcia czy jeszcze coś mam odliczać czy mój pracodawca odliczył już tę kwotę ,a może odlicza się to jakoś proporcjonalnie miesięcznie? prosze o wytłumaczenie co zrobić?

Zgłaszasz pracodawcy żeby nie potrącał kwoty wolnej od zaliczki na podatek. Ty wyliczając zaliczkę na podatek wyliczasz ją wg skali, czyli odejmujesz pełną kwotę wolną (556,02). Ponieważ pracodawca odliczył już 8/12 kwoty wolnej, to przy założeniu że działalność będzie generować takie zyski że w każdym miesiącu będzie zaliczka do zapłaty to w zeznaniu rocznym może być dopłata.

Ok rozumiem, teraz pytanie powiedzmy ze przez pierwsze 3 moze 4 miesiace wychodze na 0 nie mam do zaplacenia podatku badz mam ok 240 zl ktore odlicze za skladke zdrowotna zus, co wtedy z kwota zmniejszajaca podatek nie odlicze bo nie mam od czego moj pracodawca tez nie odliczy , co wtedy czy dostanę zwrot na koniec roku?

Tak, ponieważ w ciągu roku odprowadzasz (bądź nie) zaliczki na podatek, to rozliczenie następuje w zeznaniu rocznym - i albo zwrot, albo dopłata albo 0.

Powrót