Zaliczka pobrana przez płatnika a odliczenie od dochodu

• Autor wątku Autor wątku konicz93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konicz93

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, pierwszy raz rozliczam pit i chciałem go rozliczyć przez e-pit i mam takie pytanie, ponieważ mam
Przychód 12891.69
Koszt uzyskania przychodu 1635.69
Dochód 11256.00
Zaliczka pobrana przez płatnika 723

Odliczenia od dochodu 1599.25 (na ubezpieczenia społeczne)
Odliczenia od podatku (odliczony podatek) 591.21

I obliczoną mam kwotę zwrotu na 723, czyli kwotę zaliczki - to było wszystko już obliczone

Chciałem odliczyć sobie internet (wychodziło mi 600 zł), czyli odliczenie od dochodu, lecz i tak kwota zwrotu była bez zmian, czyli maksymalna kwota zwrotu to kwota zaliczki?
W takim razie czym się różni odliczenie od podatku a odliczenie od dochodu?

Z góry dziękuję za pomoc i proszę o odpowiedzi jak dla laika bo nim jestem w sprawach rozliczenia PITa

ulga internetowa jest odliczeniem od dochodu. Dzięki niej zmniejszasz swój dochód. Później po wszystkich odliczeniach od powstałego dochodu oblicza się kwotę podatku. Następnie następują odliczenia od tej kwoty podatku (składki zdrowotne, ulga prorodzinna itp). Powstała kwota staje się podatkiem należnym która porównuje się z zaliczkami i albo wychodzi nadpłata albo niedopłata albo na zero.

W Twoim przypadku po wszystkich odliczeniach zarówno dochodu jak i podatku, podatek należny=0zł więc wszystkie zaliczki masz do zwrotu. Maksymalną kwotę jaka można dostać to suma wszystkich zaliczek gdyż jest to rozliczenie całego roku i żeby US oddał to najpierw trzeba zapłacić. Wyjątkiem jest skorzystanie z ulgi prorodzinnej która umożliwia odzyskanie jeszcze składek społecznych i zdrowotnych, w innych przypadkach tylko suma zaliczek.

Skorzystanie przez Ciebie z ulgi internetowej nic nie zmieni bo podatek nie może wyjść na minusie więc tak czy siak wyjdzie na 0zł i zwrot będziesz miał taki sam. Zachowaj sobie tą ulgę na przyszły rok gdyż jest limitowana.

Bardzo dziękuję za jasną odpowiedź.
Jak zobaczyłem że nie zmienia się kwota zwrotu ti właśnie doszedłem do wniosku że nie ma sensu tracić możliwości skorzystania z ulgi na internet w przyszłych latach.

Właśnie ulga prorodzinna wprowadziła mnie w błąd bo widziałem że można mieć większy zwrot niż zaliczka.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Powrót