założenie Działalności w Polsce,a praca na terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku tomek8031
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek8031

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
tomek8031 napisał:
Witam Serdecznie! Mam na imię Tomasz i potrzebuję jak najszybciej wiadomości na temat założenia Działalności Gospodarczej w Polsce,a praca na terenie Niemiec. Mianowicie chwyciłem kontakt z polakiem,Budowlańcem pracującym legalnie na terenie Niemiec i chce mnie ściągnąć do pracy do siebie.Oczywiście oferta jak najbardziej mi odpowiada,lecz aby wyjechać pop święntach wymaga założenia działalności gospodarczej. Jestem praktycznie zdecydowany jutro to załatwić,lecz mam różne obawy,mianowicie do prawnych zasad,czy to na dzień dzisiejszy,bądż mówmy o początku stycznia 2011r.wyjazd i praca w Niemczech z Polską DG,oraz czy prócz kosztów związanych z opłatą polskiego ZUS-u,będę musiał płacić jakiekolwiek Niemieckie podatki ? Ewentualnie czy jest możliwość,opłacania jedynie Swojego miesięcznego ZUS-u,bez żadnych dodatkowych kosztów związanymi z podatkami?Pytani może trochę dziwne,ale mam jutro iść założyć DG i krążą mi różne nawet banalne pytania po głowie,bo niby logiczne,że nie mając potrzeby wykupu żadnych np.materiałów bub.,pracując jedynie dorywczo,nie wystawiając faktur za drobne wykonane usługi remont-budowlane z woli klienta,nie wykazywania żadnych kosztów,gdyż nie ponosi się ich osobiście,to chyba żadne podatki czy u nas,czy na terenie Niemiec,prócz opłat z prowadzeniem DG, chyba nie w chodz w grę! Proszę o jak najszybszy kontakt od osób które mogą coś doradzić i może ewentualni przesterzec przed popełnieniem błędów z założeniem i ogólnie prowadzeniem jedno osobowej Działalności Gospodarczej.

(wpisuję tu tylko to co w innym miejscu jż wpisałem, ale jeśli potrzebujesz informacji, albo pomocy przy prowadzeniu firmy w Niemczech to możesz zgłosić się na jedną z tych niżej podanych stron):
z polskiej strony potrzebujesz europejski NIP.
z niemieckiej strony niemiecki Steuernummer i w budownictwie wyrób sobie od razu Bauabzugsteuerfreibetrag (jest to 15% podatek, który Twój Auftraggeber musi oddać do Finanzamtu jeśli mu tego nie przedłożysz).
Można te 2 sprawy zrobić w Finanzamt Oranienburg.
Moderacja. Ostrzeżenie. Złamanie par. 8a Forum. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam wszystkich
Mam założona działalność gospodarcza w Polsce a będę prowadził usługi budowlane w niemczech jestem na ryczaucie oplacam zus i ubezpieczenie zdrowotne w polsce jakie dokumenty wymagac bedzie ''finanzant'' do zgloszenia mojej dzialalnosci na terenie niemiec i otrzymaniu Steuernummer .
Czy potrzebuje byc zameldowany w niemczech majac adres do korespondncji w niemczech Mam dwa konta jedno polskie a drugie niemieckie jakie lepiej podac konto do wystawiania rachunków ??Jakiej kwoty nie moge przekroczyc w ciagu roku w wystawionych rachunkach aby nadal pozostac przy 5,5 % podatku prosze o pompoc z gory dziekuje

Witam
Moze mi ktoś udzielic informacji.
planuje w Polsce otworzyc działalnosc polegajaca na sprzedaz zywnosci. lecz działalnosc bylaby wykonywana na terenie Niemiec. Handel na bazarkach. Czy musze miec jakies pozwolenia czy moge normalnie stanac i handlowac. Posiadam polski i niemiecki meldunek.

Powrót