Założenie działalności

• Autor wątku Autor wątku Sylwia87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

Sylwia87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich, mam nadzieję że będziecie mogli mi pomóc, otóż wraz z mężem chcemy otworzyć ,,małą gastronomię,, - budkę w której będzie można kupić gofry, lody,hamburgery, frytki, kebaba, może rybki... z czasem piwo z kija.
Mamy działkę nad jeziorem
Czy orientujecie się może jakie wymogi trzeba spełnić, dokąd się udać, jakie są koszty i czas założenia takiego interesu i czy w ogóle jest to opłacalne?

Będę bardzo wdzięczna za każdą radę

Proszę udać się do Sanepidu - otrzyma Pani wszelkie niezbędne informacje dotyczące "małej gastronomii".
Natomiast co do opłacalności, to trzeba sporządzić biznesplan, a tego nikt Pani na forum nie zrobi. To jest pracochłonne i wymaga wielu informacji.

Proszę mi jeszcze powiedzieć od czego zacząć?
Czy najpierw udać się aby zacząć zakładać działalność, czy do sanepidu?
Czy trzeba mieć specjalne pozwolenia? Czy to z sanepidu wysatczy?
Jeśli chodzi o koncesję na alkohol to dokąd się zgłosić?
Słyszałam że jeśli jest to nasza 1 działalność to zus jest niższy, czy to prawda?

Aha i czy udać się do sanepidu w miejscu naszego zamieszkania, czy w miejscu ,,przyszłego lokalu,,?

Działalność rozpoczynamy w chwili rejestracji w ewidencji działalności gospodarczej w urzędzie miasta (100 zł). Podpisujemy umowę na rachunek bankowy w wybranym banku (czasami nic nie kosztuje). Rejestrujemy się w GUS by uzyskać REGON ( 0 zł i od ręki). Ostatni krok to US i stos papieru do wypełnienia. Jeśli chodzi o niższy ZUS to jest przez dwa pierwsze lata (ok. 310 zl). Jeśli chodzi o rejestrację działalności gospodarczej ze środków KAPITAŁ LUDZKI, to wszelkie informacje udzieli Urząd Pracy. Droga jest długa i wyboista. Mi rejestracja ziałalności wraz z uzyskaniem wszelkich pozwoleń zajęła 3 miesiące. Życze powodzenia.

zajęła 3 miesiące
Bzdura, tak samo informacja o rejestracji w ewidencji. Chyba, że ktoś bardzo nieudolnie do tego podszedł.
Kilkakrotnie wyjaśnialiśmy procedury na forum.

Nie bzdura tylko tak jest. Rejestracje, GUS, US, ZUS można oblecieć w jeden dzień. Mi potrzebne było o wiele wiecej: Nadzór Budowlany, Ochrona środowiska, wydział architektury, zgłoszenia, pozwolenia.... mógłbym opowiadać długo, sam UP to około miesiąca, szczęście, że decyzji środowiskowej nie musiałem robić (3 dodatkowe miesiące). Po tym wszystkim urzędnicy wyprodukowali cały skoroszyt dokumentów jakie mam. Wszystko da się zrobić, ale cierpliwość sie przydaje.

Mi potrzebne było o wiele wiecej: Nadzór Budowlany, Ochrona środowiska, wydział architektury, zgłoszenia, pozwolenia..
A czytać Pan/Pani umie? W pytaniu chodziło o małą gastronomię. :). Nie można "straszyć" innych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót