Założenie portalu internetowego - formalności

• Autor wątku Autor wątku Fallen Angel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fallen Angel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Jeśli pomyliłem dział to proszę o przeniesienie do innego. Sprawa wygląda tak, że chciałbym założyć portal/blog technologiczny, ale nie do końca wiem jak się za to zabrać głównie od strony prawnej.
Posiadam JDG, także wystarczy dopisać PKD i jeden problem z głowy. Tylko co dalej? Chciałbym oprzeć swój portal o Wordpress i tutaj pojawia się wiele pytań.
1. Co z tą informacją o cookies, która wyświetla się praktycznie na każdym portalu? To jest jakoś z automatu dodawane przez Wordpressa czy trzeba pisać samemu bądź gdzieś zakupić gotowy?
2. Co trzeba wiedzieć jeśli chodzi o RODO? Myślę, że będzie to portal bez forum, ale z drugiej strony przydałaby się możliwość zapisania na newsletter.
3. Portal będzie stał na zewnętrznym serwisie hostingowym i będzie oparty o Wordpress. Kto w takim razie odpowiada za ewentualne dane osobowe jeśli nastąpiłby jakiś wyciek? Ja czy serwis hostingowy/wordpress?
4. Jak wygląda ewentualne zatrudnienie osób do pisania krótkich tekstów? Kiedyś pracowałem przez kilka miesięcy jako newsman to dostawałem umowy o dzieło ze zrzeczeniem autorskich praw majątkowych i tam było chyba tylko 9% podatku.

Pozdrawiam

Powrót