założenie spółki dwu osobowej cywilna czy jawna ??

• Autor wątku Autor wątku ZorcXP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZorcXP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

zamierzam założyć spółkę do prowadzenia działalności gospodarczej, której szczerze za dobrze nie znam. Po pierwsze to jaką formę prawną spółki powinienem założyć cywilną czy jawną. Dodam, że czytałem wiadomości o zagrożeniach ze spółki cywilnej a czy w spółce jawnej jest bezpieczniej? Na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę tworząc umowę spółki? Ani ja ani partner nie mieliśmy nigdy przedsiębiorstwa.

Jakie są koszty założenia i prowadzenia spółki jawnej i cywilnej, która jest w praktyce tańsza.

Proszę o dobre rady.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A nie zastanawiałeś się nad utworzeniem jednoosobowej działalności gospodarczej? możesz wtedy zatrudnić tą drugą osobę. Jest to mniej skomplikowane prawnie i na pewno dużo tańsze. Osobiście uważam że ani cywilnej ani jawnej nie opłaca się zakładać tylko przez dwie osoby.

na wstępie dziękuję za informację,

proszę mi powiedzieć jak będzie wyglądać podział zysków przy jednoosobowej działalności gospodarczej. Gdy dwie osoby wniosą do przedsiębiorstwa jakiś wkład jedna z nich nie zostanie zabezpieczona prawnie, w razie czego nie będzie miała prawa do zysku.

Poza tym jak będzie wyglądać sprawa podatkowa ?? Gdy osoba nie jest wspólnikiem to w jakim tytule prawnym będzie jej można przekazać majątek firmy wraz z zyskiem po zakończeniu spółki, jedynie darowizna chyba ale to podatki itp.

proszę o analizę tych przypadków.

Pozdrawiam

wtedy wchodzi w rachubę zawarcie umowy o pracę albo umowy zlecenia zależy do tego co ta osoba miała by robić. W umowie określa się wynagrodzenie i ewentualne premie czy dodatki.Jeśli nie będzie spółki to nie będzie zakończenia spółki. po więcej informacji odsyłam do ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Powrót