K
klon348
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Przymierzam się do założenia spółki jawnej w tzw. jednym okienku.
Do spółki przystępuję ja i wspólnik. Obaj mamy własne działalności gospodarcze.
Przymierzam się do spisania umowy, wypełnienia formularzy i napotkałem problem.
Potrzebna jest informacja o miejscu działalności ( w umowie) i tytule prawnym do lokalu ( do złożenia w KRS).
Na kogo ma być tytuł prawny na jednego ze wspólników czy na spółkę. Ale przecież spółki jeszcze nie ma i kto podpisze umowę najmu na dopiero co zakładaną spółkę (de facto nieistniejącą).
Aktualny stan jest taki ze wspólnik na swoją działalność wynajmuje lokal.
Czy takie miejsce może być wskazane jako miejsce działalności w umowie spółki. i czy umowa dotycząca jego działalności jest wystarczająca dla KRSu
W związku z "jednym okienkiem" mam dodatkowe pytania.
1. W formularzu NIP-2 dla urzędu skarbowego trzeba podać konto bankowe którego przecież nie założę bez spółki. Czy dane te zaktualizuje się później.
2. Czy mieliście doświadczenia jaki jest czas całego procesu i jakie są najczęstsze błędy we wnioskach?
Do spółki przystępuję ja i wspólnik. Obaj mamy własne działalności gospodarcze.
Przymierzam się do spisania umowy, wypełnienia formularzy i napotkałem problem.
Potrzebna jest informacja o miejscu działalności ( w umowie) i tytule prawnym do lokalu ( do złożenia w KRS).
Na kogo ma być tytuł prawny na jednego ze wspólników czy na spółkę. Ale przecież spółki jeszcze nie ma i kto podpisze umowę najmu na dopiero co zakładaną spółkę (de facto nieistniejącą).
Aktualny stan jest taki ze wspólnik na swoją działalność wynajmuje lokal.
Czy takie miejsce może być wskazane jako miejsce działalności w umowie spółki. i czy umowa dotycząca jego działalności jest wystarczająca dla KRSu
W związku z "jednym okienkiem" mam dodatkowe pytania.
1. W formularzu NIP-2 dla urzędu skarbowego trzeba podać konto bankowe którego przecież nie założę bez spółki. Czy dane te zaktualizuje się później.
2. Czy mieliście doświadczenia jaki jest czas całego procesu i jakie są najczęstsze błędy we wnioskach?