Z
zarowa
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 54
Witam. Dla wielu z Państwa moje pytania mogą wydać się banalne, dla mnie jednak z praktycznego punktu widzenia są niezwykle istotne. Wspólnie z przyjacielem chcemy założyć spółkę jawną świadczącą usługi - powiedzmy - biurowe. Chodzi tutaj o załatwianie szeroko rozumianych formalności za klientów, pisanie pism procesowych i nie tylko, zdjęcie z pleców czasami sporego biegania po urzędach i załatwienie sprawy kompleksowo (np. ślub, pogrzeb, podania, porady rekrutacyjne - dot. poszukiwania pracy a także organizacja imprez biurowych - konferencji, szkoleń, narad itp.). Ponieważ w różnych urzędach - KRS, US, bank - otrzymuję sprzeczne informacje bardzo proszę o podpowiedź - w jakiej kolejności mam załatwiać rejestrację firmy? Bo to przypomina czeski film - w banku nie założą mi konta bez KRS, w US nie mogę wypełnić rejestracji bez nr konta, a do KRS nie mogę się zarejestrować bez NIP i kółko się zamyka. W związku z tym ktoś udziela mi zapewne złych informacji, bo gdzieś to musi się zaczynać przecież.
Bardzo proszę o pomoc.
I tutaj druga kwestia - czy w takiej działalności firma wystawia fakturę i płaci VAT, czy podatek od czynności cywilnoprawnych na podstawie umów z klientami i jaką wybrać opcję opodatkowania?
Bardzo proszę o pomoc.
I tutaj druga kwestia - czy w takiej działalności firma wystawia fakturę i płaci VAT, czy podatek od czynności cywilnoprawnych na podstawie umów z klientami i jaką wybrać opcję opodatkowania?