Założenie sprawy sądowej klientowi z allegro

• Autor wątku Autor wątku Dancer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dancer

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Jakiś czas temu założyłem temat na forum, którego treść wyglądała tak:

Witam serdecznie,

Wystawiłem na allegro przedmiot,który został kupiony przez użytkownika. Użytkownik poprosił o wysyłkę za pobraniem. Paczuszkę wysłałem na podany adres z allegro.
Od 2 tygodni użytkownik nie chce odebrać paczki. Rozmawiałem może z nim 3 razy przez telefon. Ponieważ maili w ogóle nie odpisuje. To wzialem numer telefonu z allegro i za pierwszym razem odebral i mowil,ze ma zamieszanie,duzo na glowie,ze paczka doszla,ale jeszcze jej nie odebral i po weekendzie odbierze w poneidzialek i do mnie zadzwoni. Minal poniedzialek,wtorek... w czwarte dzwoniłem ponownie lecz nie odbieral. I tak kilka dni pod rzad. Rowniez smsy - prosze o kontakt w sprawie zakupionego przedmiotu. Udalo mi sie kiedys dodzwonic 3 raz i tez sie tlumaczyl,ze to i tamto i grzecznie prosilem o odbior przesylki. Pytalem sie kiedy odbierze.Mowil ,ze nastepnego dnia i pozwoli sobie zadzwonic,ze to zrobil. I nadal nic. Dzwonie i nie dobiera. Juz sie czlowiekowi odechciewa. Co w tej sytuacji moge zrobic?

Czy ostatecznoscia jest to,ze dostane przedmiot z powrotem i na dodatek musze zaplacic za przesylke jeszcze raz? Czy mozna to skierowac do sadu? Przeciez to czyta i jasna sprawa.

Paczka nadana: 29 listopada 2010.

Interesuje mnie jak mogę założyć mu sprawę w sądzie, ponieważ jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłem, a nie mam zamiaru popuszczać. Bo każdy tak robi,a potem są tacy ludzie jak wyżej wymieniony przypadek :/ Ewentualnie czy mogę jeszcze załatwić to jakoś polubownie?
Wystawienie negatywa mnie nie interesuje(ryzyko dostania negatywu zwrotnego). Ktoś tez proponował wysłanie listu poleconego, ale co to da jeśli też może nie odebrać?

Proszę o pomoc.

W wielkim skrócie:
1. Zawarłeś umowę wzajemną z Klientem - on zobowiązał się do zapłaty, Ty zaś do dostarczenia produktu.
2. Klient nie zapłacił, Ty wywiązałeś się z umowy - dochodzi do zwłoki wierzyciela (art. 486 kc).

Art. 486. § 1. W razie zwłoki wierzyciela dłużnik może żądać naprawienia wynikłej stąd szkody; może również złożyć przedmiot świadczenia do depozytu sądowego.
§ 2. Wierzyciel dopuszcza się zwłoki, gdy bez uzasadnionego powodu bądź uchyla się od przyjęcia zaofiarowanego świadczenia, bądź odmawia dokonania czynności, bez której świadczenie nie może być spełnione, bądź oświadcza dłużnikowi, że świadczenia nie przyjmie.

3. Powinieneś złożyć paczkę do depozytu sądowego - powstanie fikcja prawna, że doszło do spełnienia świadczenia. Ty uchronisz się od zarzutu nieterminowego spełnienia świadczenia.
4. Wytoczyć pozew o zapłatę. Nie znam wartości przedmiotu sporu, ale domyślam się, że nie będzie wyższy niż 10 000 zł (post. uproszczone i formularz).
5. W pozwie możesz domagać się:
a.) zapłaty za produkt,
b.) zwrotu kosztów depozytu,
c.) zwrotu kosztów korespondencji, które musiałeś ponieść w związku z uchylaniem się wierzyciela od przyjęcia przedmiotu świadczenia.

Powrót