Zameldowanie koleżanki w mieszkaniu a przepisy

• Autor wątku Autor wątku Sharii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sharii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Wczoraj koleżanka zjawiła się u mnie z prośbą o możliwość zameldowania u mnie - jest to potrzebne jej do zdobycia stażu poprzez UP. Oczywiście wszelkie opłaty, które wzrosłyby w spółdzielni ponosiłaby ona. Jednakże ja obawiam sie konfliktu z urzędem skarbowym, bo z tego co wiem użyczać za darmo mieszkania można tylko rodzinie. Co więcej, wydaje mi się, że osoba zameldowana tymczasowo powinna zgłosić ten fakt do us, zus i innych instytucji. Dodatkowo kredyt na mieszkanie wzięty jest w ramach programu rodzina na swoim (jestem w trakcie czytania umowy, bo wydaje mi się, że nie mogę wynajmować mieszkania w trakcie trwania dopłat). Jakie kroki powinnam podjąć by móc ją zameldować u siebie w pełni legalnie? Czy lepiej zrezygnować z tego pomysłu i powiedzieć, żeby prosiła o zamedowanie w mieszkaniu w którym mieszka?

Sharii napisał:
użyczać za darmo mieszkania można tylko rodzinie. Co więcej, wydaje mi się, że osoba zameldowana tymczasowo powinna zgłosić ten fakt do us, zus i innych instytucji.
Jakie kroki powinnam podjąć by móc ją zameldować u siebie w pełni legalnie? Czy lepiej zrezygnować z tego pomysłu i powiedzieć, żeby prosiła o zamedowanie w mieszkaniu w którym mieszka?

W pelni prawidlowo bedzie jak ona sie zamelduje tam gdzie mieszka, bo meldunek to potwierdzenie przebywania i poki co istnieje w Polsce obowiazek meldunkowy :(

A co do tego pierwszego. Serio tak jest? Bylo mi kiedys uzyczone lokum i nic za nie nie placilam. To nielegalnie mi ktos pomogl? ;)
A z kolei sam fakt przemeldowania to zalatwilam w urrzedzie miejskim i nic nigdzie tez nie zglaszalam, a komu trzeba zglaszac?

Tak wyczytałam właśnie o użyczaniu, że za darmo tylko rodzinie. Ale i tak do tego umowa musi byc.

do czego? Zeby rodzinie uzyczyc? :D To jak mieszkam w moim domu rodzinnym, z rodzicami, i oni nie podpisali ze mna zadnej umowy to lamiemy prawo? Absurd ;)

Nie, nie. Chodzi mi o taką sytuację, że miejsce stałego zameldowania masz w X, jedziesz do Y na studia i mieszkasz u rodziny. A z tym mieszkaniem u rodziców, to faktycznie byłby absurd.

Sharii napisał:
Witam,
Wczoraj koleżanka zjawiła się u mnie z prośbą o możliwość zameldowania u mnie

czy koleżanka będzie u pani faktycznie zamieszkiwać?

Powrót