Zameldowanie na podstawie najmu przez jednego z współwłaścicieli

• Autor wątku Autor wątku Tytan17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tytan17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chcę zameldować się w wynajmowanym mieszkaniu,jednak osoba, z którą podpisałam umowę posiada pełnomocnictwo tylko od jednego z współwłaścicieli (właścicielami było małżeństwo,pan zmarł i nie zostało po nim jeszcze przeprowadzone postępowanie spadkowe). Czy uda się zameldować tylko z takim pełnomocnictwem? Czy może wystarczy zdobyć od współwłaściciela oświadczenie, że zamieszkuje tam w tym okresie i kopie aktu własności?

Tytan17 napisał:
zy uda się zameldować tylko z takim pełnomocnictwem?
Nawet bez pełnomocnictwa, wystarczy fakt, że zamieszkujesz. Proszę zapoznać się ze stosownym poradnikiem, tam jest wszystko opisane.

Dziękuję za odpowiedź, czy mogę prosić o informację, gdzie znajdę poradnik?
Próbowałem się zameldować, ale Pani w urzędzie odmówiła, ponieważ z dokumentu nie wynikało, jakie prawo do lokalu ma wynajmujący. Powiedziano mi, że musi być wskazane, że działa na mocy pełnomocnictwa nr xx albo mieć kopię pełnomocnictwa i wtedy dowiedziałem się o sytuacji prawnej mieszkania, rozumiem, że nawet jeżeli przedstawię pełnomocnictwo podpisane tylko przez jednego współwłaściciela to znowu mogę wrócić z niczym, a zależy mi na czasie

W dziele postępowanie administracyjne.

Powrót