Zamiana grzywny na Areszt

• Autor wątku Autor wątku matik89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matik89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Otrzymałem pismo o zbliżającym się posiedzeniu w przedmiocie zamiany kary grzywny na zastępczą karę pozbawienia wolności.
W piśmie była informacja iż najpóźniej do dnia posiedzenia tj 29.01 2026 należy uiścić grzywnę lub wyrazić chęć podjęcia pracy społecznie użytecznej.
Dokonałem wpłaty grzywny w dniu 29.01.2026( ostatnim możliwym) i w załączniku dodałem potwierdzenie wpłaty 1200 zł tytułem jak nakazano w pismie .
Dzisiaj tj 5.02.2026 otrzymałem list o postanowieniu o zamianie na areszt który wysłano 3..02 2026
Czy ten list mam potraktować jako nieaktualny czy jednak potrzeba złożenia jakiegoś dodatkowego pisma?
Czy ów wpłata została zaliczona i dojdzie samoczynnie do uwolnienia od zastępczej kary pozbawienia wolności na podstawie Art. 47 § 2 kkw?
Podejrzewam że przelew mogł zostać zaksięgowany w poniedziałek 2.02.2026.
Próbowałem dodzwonić się do sądu 50 km od mojego miejsca zamieszkania przez 3 godz słuchajac melodyjek ale bezskutecznie. co robić?
Art. 47 § 2 kkw wpłata grzywny i tak uwolnia od tej kary ale moze ktoś coś w sądzie przeoczył czy jak ?
Prosze bardzo o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Tak, mogło tak być, że Twoja wpłata nie została jeszcze zaksięgowana i sąd o niej nie wiedział. Możesz wysłać mailem potwierdzenie zapłaty grzywny z prośbą o uchylenie postanowienia o karze zastępczej aresztu, gdyż grzywna została zapłacona.

Finister napisał:
Tak, mogło tak być, że Twoja wpłata nie została jeszcze zaksięgowana i sąd o niej nie wiedział. Możesz wysłać mailem potwierdzenie zapłaty grzywny z prośbą o uchylenie postanowienia o karze zastępczej aresztu, gdyż grzywna została zapłacona.
Dziekuję za odpowiedz. Wysłałem mail z potwierdzeniem i prośbą o uchylenie , jesli nie dostane odpowiedzi w pon najpóźniej to pojade osobiscie wyjaśnić w sądzie.

Trzymaj przy sobie potwierdzenie wykonania przelewu/zapłaty cały czas. Jak przyjadą cię zawinąć musisz to mieć przy sobie. Co do zasady zapłata grzywny zwalnia cię z odbycia kary zastępczej

Powrót