zamiana jednoosobowej działalności na sp. z.o.o

• Autor wątku Autor wątku andrzej_nowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej_nowak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam

prowadzę jednoosobową działalnoość jednakże zastanawiam się nad "przejściem" / założeniem sp.z.o.o. . Rozważam tą opcję m.in. dlatego, że nadchodzi powoli okres pełnego ZUS'u jak i fakt, że za 2 miesiące mam rozpocząć działność z kuzynem, gdzie jest duże ryzyko kar umownych ( chodzi o to, że coś się może stać i wtedy w samej umowie są dosyć wysokie kary). Z tego co czytałem sp.zo.o.o zapewnia mi swojego rodzaju falochron przed tym, aby cały prywatny majątek nie poszedł z dymem. Nie twierdzę, że tak się stanie ale lepiej dmuchać na zimne jak to się mówi - zwłaszcza kiedy są to dosyć wysokie summy.

Pytanie 1. kuzyn obecnie prowadzi działalność na karcie podatkowej - z tego co wiem, gdyby został również założycielem spółki musiałby z tego zrezygnować. Czy można to w jakiś inny sposób rozegrać, aby nie tracił karty podatkowej? Powołanie na dyrektora itp. ?

Pytanie 2. Jak najlepiej siebie zatrudnić pod kątem finansowym? Czytałem o tym, aby zatrudniać siebie na półetatu jednakże jak to się ma do wypłaty? Czy jest możliwe wtedy jakkolwiek zarobić?

Pytanie 3. Generalnie pracowników sp.zo.o. na obecną chwilę ma być 4 ( ja , kuzyn i dwóch pracowników ) i wydaje mi się, że również karta podatkowa byłaby opłacalna dla Nas pod kątem rozliczania. Czy spółka może się w taki sposób rozliczać?

Powrót