Zamiana ogarniczenia wolności na pozbawienie wolności

• Autor wątku Autor wątku Kamil008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , jak wygląda sytuacja gdy została mi zamieniona kara ograniczenia wolności na pozbawienie wolności na 75 dni. Złożyłem z kuratorem wniosek o wstrzymanie wykonania kary pozbawienia wolności ponieważ chcę dokończyć prace społeczne.
Jak wygląda sytuacja obecnie ?
Jakiś czas musi upłynąć zanim dostanę ewentualny nakaz wstawiennictwa w zk czy od razu mogą mnie z domu zabrać ?
( W tym czasie czekam na decyzję o wstrzymaniu wykonania kary , tak sąd powiedział abym taki wniosek złożył )

Nic wcale nie muszę jest coś takiego jak wniosek o wstrzymanie wykonania kary , oraz par 9 3 kkw wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o wstrzymanie zastępczego pozbawienia wolności.
Poza tym dozór elektroniczny wniosek i do wniosku dołączenie wstrzymania a jeżeli nie ma sytuacji nadzwyczajnej że byłaby przesłanka do nie podjęcia prac społecznych to mogą odmówić wniosek i osadzić co się rzadko zdarza ;)

Kamil008 napisał:
nakaz wstawiennictwa w zk
ło panie chciałbym taki zobaczyć , to marzenie chyba wszystkich skazanych i osadzonych :D

chrisklein napisał:
musisz to odsiedziec
nie musi
chrisklein napisał:
a doprowadzic cie moga w kazdej chwili mimo zlozonego wniosku o wstrzymanie kary
to prawda
chrisklein napisał:
nie dostaniesz zadnego nakazu , tzw. bilety sa zniesione od tego roku
to też prawda

Wstrzymanie wykonania kary w dalszym ciagu istnieje. Zakładam ze pytający złożył taki wniosek o treści mniej więcej takiej _ proszę o wstrzymanie wykonania kry zarz w dniu itd. do czasu rozpatrzenia wniosku o możliwość ponownego podjęcia prac społecznych w sprawie takiej a takiej idt. Jednocześnie zobowiązuje się do--- no ogólnie art 65a par 1 idt.

Może być tak , ze sad wstrzyma wykonanie kary do czasu rozpatrzenia tego wniosku , może być tak , że nie wstrzyma ale wniosek rozpoznać i tak musi i jeśli wnioskodawca będzie już w ZK to wniosek przynajmniej dla mnie powinien zostać odrzucony jako bezprzedmiotowy , natomiast spotkałem się z sytuacją ekstremalna , że wniosek został rozpatrzony pozytywnie i w postanowieniu sądu było , że skazanego należy zwolnić z ZK ( później tam się wszystko przelicza ale to już inna bajka).
Także Panie chrisklein nie jest tak jak Pan pisze. :)

Powrót