Zamiana telefonem

• Autor wątku Autor wątku wopa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wopa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Zamieniłem się dzisiaj telefonem z człowiekiem, który mówił że telefon działa w 100'%. Jednak jak się później okazało w tym telefonie nie działa aparat.
Gdy zadzwoniłem do niego prosząc o zwrot, powiedział że telefon oddał już do komisu. Co mam zrobić w tym wypadku? Dodam, że jego oferte znalazłem w internecie. Pozdrawiam i prosze o pomoc!

W zasadzie przysługuje ci roszczenie z tytułu rękojmi za wady fizyczne (art. 556., par. 1. i 560. k.c.) i możesz żądać obniżenia ceny (w tym przypadku zwrotu odpowiedniej kwoty) albo nawet odstąpić od umowy. Podejrzewam jednak, że nie masz z nim żadnej umowy więc trudno będzie udowodnić, że decydując się na zamianę nie wiedziałeś o wadzie.

O wadzie nic nie wiedziałem, a o spisaniu umowy nawet nie pomyślałem
Wyczytałem jeszcze coś takiego:

"Wprowadzenie w błąd
Błędem w rozumieniu przestępstwa oszustwa będzie fałszywe wyobrażenie, urojenie lub nieświadomość w stosunku do faktów, zjawisk, wartości rzeczy, jakości, liczby, osób oraz co do istniejących przepisów prawnych.

Wprowadzenie w błąd osoby przez sprawcę przy oszustwie będzie polegało na wytworzeniu w świadomości tej osoby fałszywego obrazu pewnego stanu rzeczywistego (np. przez twierdzenie, że sprzedawany bezwartościowy metalowy pierścionek jest złoty).

Wyzyskanie błędu innej osoby
Z kolei wyzyskanie błędu osoby rozporządzającej mieniem polega na wykorzystaniu przez sprawcę już istniejących, niezgodnych z rzeczywistością, opinii lub wyobrażeń osoby rozporządzającej mieniem, (wyrok SN z dnia 27 października 1986 r. OSNPG 1987 Nr 7, poz. 80). W odniesieniu do tej postaci oszustwa nieświadomość pokrzywdzonego co do istnienia pewnych faktów nie pozbawia czynu sprawcy cech karalnego oszustwa, jeżeli wykorzystał nieświadomość pokrzywdzonego i doprowadził do niekorzystnego rozporządzania mieniem. "
Czy to dotyczy również i mnie?

Posiadam jedynie "internetowe" zaświadczenie, że telefon jest sprawny.

zglos na pismie poleconym zadanie usuniecia usterki badz wymiany tel. na drugi, wolny od wspomnianych wad. Popros o wyznaczenie terminu naprawy i miejsca dostarczenia telefonu. Wyslij potem za potwierdzeniem odbioru. Jak nie zwroci to policja. Jak nie odbierze to wyslij 2 raz, potem zostaje sad.

mayekk napisał:
zglos na pismie poleconym zadanie usuniecia usterki badz wymiany tel. na drugi, wolny od wspomnianych wad. Popros o wyznaczenie terminu naprawy i miejsca dostarczenia telefonu. Wyslij potem za potwierdzeniem odbioru. Jak nie zwroci to policja. Jak nie odbierze to wyslij 2 raz, potem zostaje sad.

Jaaasne.
To jak bez umowy udowodnisz że to ten telefon?
skoro nie ma umowy i zapewne numeru imei też nie ma spisanego?

greg1003 napisał:
Jaaasne.
To jak bez umowy udowodnisz że to ten telefon?
skoro nie ma umowy i zapewne numeru imei też nie ma spisanego?

Najpewniej nie, ale mam na mysli korespondencje mailowa/gadu/telefony czy sms. To czy to ten telefon czy nie ten bedzie osadzal najwyzej sad. Jesli model sie zgadza, moze jakies zdjecia z aukcji, ustalenie warunkow wymiany itd. to raczej watpliwym jest takie tlumaczenie. Aczkolwiek racja - twardych dowodow nie ma.

Zawsze mozna zwrocic sie z reklamacja pisemna - jesli gosc napisze ze telefon sprawny lub cos w tym stylu (ale nie zarzuci ze inny) to jest to potwierdzenie ze "to wlasnie ten" telefon.

o may got
telefony przez internet
nikt by mnie nie namówił na to

Ja zamieniałem się 2 razy, ale zawsze ustalone było, iż wysyłam swój telefon po otrzymaniu drugiego :) No i zawsze pełne ustalenia na mail i weryfikacja adresu osoby.

Powrót