Zamiana telefonu po przez wysłkę

• Autor wątku Autor wątku Kamil_Kamix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil_Kamix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Sytuacja jest taka że wystawilem ogłoszenie na olx.pl z podróbką telefonu.
Szczegóły tej sprawy
Link do mojego ogłoszenia
http://olx.pl/m/oferta/zamienie-iphon-5s-na-sony-xperia-z-ultra-z1-z2-CID99-ID8lZwN.html?
code=03592969ac

Wszystko zaczeło się gdy jedna osoba odpowiedziała mi na moje ogłoszenie.Umówiliśmy się na zamiane po przez wysyłkę pocztą polską.I zrobiliśmy to.Przesyłki dotarły do nas.Teraz dostałem od tej osoby maila że chce się odmienić bo jest chinśka podróbka.Sytuacja jest taka że w ogłoszeniu było napisane że jest to podróbka.
Jako nazwe dałem Iphon czyli oznacza że jest to podróbka nie było napisane iphone wtedy to by oznaczało orginał.Napisałem również że nie przyjmuje zwrotu.
Czy w takiej sytuacji musze odesłać spowrotem tamtej osobie telefon?
Proszę o szybką odpowiedz gdyż taka osoba nalega na zwrot.

A ja tam widzę w opisie "Marka: iPhone" a nie iphon.
Zresztą to samo widać na zdjęciu tyłu telefonu. Nazwa iPhone plus nadgryzione jabłko.
Więc jak najbardziej ta druga osoba może się czuć oszukana. Wręcz została oszukana.

Ostatnia edycja:
Czekam na odpowiedzi innych osób :)
Ta odlowiedz mi nic nie mówi ;)

Sytuacja jest taka, że za wprowadzanie do obrotu podróbek telefonów można załapać się na częste wizyty u prokuratora i w sądzie. Musisz rozważyć czy Cię stać na to ryzyko. Jeśli nie to odbierz swojego iPhona i nie zadawaj głupich pytań.

Jeśli nie chcesz pisać postów w dziale KARNYM, jak najszybciej zwróć telefon i odbierz swój.

Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Ustawa z dnia 16 kwietnia 1993 r.o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz.U. 1993 Nr 47 poz. 211, z późn. zm.)
Art. 24. Kto, za pomocą technicznych środków reprodukcji, kopiuje zewnętrzną postać produktu lub tak skopiowany wprowadza do obrotu, stwarzając tym możliwość wprowadzenia klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu, czym wyrządza poważną szkodę przedsiębiorcy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Jeśli sobie życzysz, to mogę jeszcze dorzucić ...

Czyli musze mu zwrócić telefon.Mam jeszcze pytanie.
Nawet gdybym napisał w ogłoszeniu wyraźnie że jest podróbka to i tak nie moge go sprzedać?

Jeśli zawiera logo producenta, a nie jest jego produktem to z pewnością nie. Iphonixa z logiem nadgryzionej gruszki jak najbardziej mógłbyś sprzedać.

Kamil_Kamix napisał:
Nawet gdybym napisał w ogłoszeniu wyraźnie że jest podróbka to i tak nie moge go sprzedać?

Ustawa z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1117, z późn. zm.)
Art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
(...)
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

Powrót