Zamiana ZUS na KRUS

• Autor wątku Autor wątku makur2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makur2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o poradę, czy mogę zamienić ubezpieczenie w ZUS na KRUS. Prowadzę działalność gosp. i płacę składki na ZUS. Ostatnio dostałam jako darowiznę działkę rolną powyżej 1ha. czy mogę zmienić formę ubezpieczenia prowadząc nadal działalność i uprawiając pole.

Nie możesz. Najpierw musisz podlegać nieprzerwanie co najmniej 3 lata ubezpieczeniu rolniczemu z mocy ustawy przed rozpoczęciem/wznowieniem DG, aby pozostać w ubezpieczeniu KRUS (art.5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników).

Zalezy od kiedy jest prowadzona dzialalnosc gospodarcza i czy jestes czlonkiem rodziny gospodarza majacego ziemie ,jesli tak to mozesz zamienic ZUS na KRUS.

Witam

Piszę w tym wątku ponieważ nie chce otwierać nowego tematu.

Jestem płatnikiem KRUS-u 2 lata, zamierzam założyć własną działalność gospodarczą lecz brakuje mi jeszcze rok. Czy moge założyć firme w ZUS-ie a pożniej po roku przejść na KRUS?

prosze o poradę

Pozdrawiam Serdecznie. Łukasz Kwoka

Artisha napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź, a np: jeśli działalność założył bym na siostrę, która jest płatnikiem KRUSU dłużej niż 3 lata to po czy po roku siostra może przenieść działalność na mnie ?

Artisha napisał:
nie, ale tylko na 99%

a czy mogę zaplacic rok w przód i czy mi to zaliczą, lub czy emetyr w tym przypadku rodzic moze założy dzialanosc gospodarczą a pozniej przepisac na mnie?

Zapłacenie do przodu nie wchodzi w grę. Nie kombinuj. W ZUS-ie przez 24 miesiące możesz płacić mniejsze składki (pod warunkiem, że spełniasz warunki zawarte w art. 18a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych). Co roku rolnik/domownik podlegający ubezpieczeniu i prowadzący jednocześnie pozarolniczą działalność jest weryfikowany o kwotę należnego podatku od przychodów z tytułu działalności gospodarczej. Jeśli przekroczy kwotę graniczną, to wtedy idzie do ZUS i tam opłaca składki.
Proszę zapoznać się z art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Pozdrawiam

siper

dzieki wielkie za odpowiedz pozdrawiam serdecznie

jeśli działalność założył bym na siostrę, która jest płatnikiem KRUSU dłużej niż 3 lata to po czy po roku siostra może przenieść działalność na mnie ?
Po pierwsze - nie można założyć "na kogoś" działalności - jest to niezgodne z prawem.
Po drugie - działalności gospodarczej się "nie przenosi".
Po trzecie - lepiej nie kombinować, bo źle się na tym wyjdzie. Mógłbym podać wiele takich przypadków.

Powrót