Zamieniłam laptop na PC - pan zepsól laptop

• Autor wątku Autor wątku shayba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shayba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Zamieniłam swojego laptopa hp na PC od pana X.
Pan X znalazł ogłoszenie na olx i chciał zamienić PC na laptopa za dopłatą z mojej strony.
Po negocjacjach kilku tel pojechałam 80km w jedną stronę pan sprawdził sprzęt pod każdym względem i zamieniłam swój laptop na sprzęt PC pana X za dopłatą z mojej strony. Żadnych wad laptop nie miał był sprawny w 100%
Po kilku dniach, dokładnie po 3 pan dzwoni że uwaliła mu się grafika bo sprawdzał wydajność programem "na obciążanie" komputera PC czyli stacjonarki...brak słów.
Teraz pan X żąda ode mnie kasy za naprawę lub chce odzyskać swój sprzęt...
Biorąc pod uwagę art 603kc. to przejął własność ode mnie.
Co robić?
Pilne proszę o odpowiedz.

Ostatnia edycja:
shayba napisał:
Biorąc pod uwagę art 603kc. to przejął własność ode mnie.
Co robić?
Przeczytać art 604 i dalej poczytać o rękojmi - z opisu wynika,że nabywca "popsuł" sprzęt,a teraz domaga sie zwrotu....a to nie jest raczej wada fizyczna:evil:

RE: Zamieniłam laptop na PC - pan zepsuł laptop

Sprawdzał wszystko przy zamianie czy działa jakie ma parametry i w ogóle...po 3 dniach zadzwonił że ekran jest czarno biały i że uwaliła mu się karta graficzna. On twierdzi że ja zataiłam że laptop jest niesprawny...kpina po prostu.Bo sam go sprawdzał i wszystko było ok. Bo gdyby nie było nie doszło by do zamiany.
Jestem laikiem jeśli chodzi o prawo. Jak ma się bronić?

Proszę o pomoc jak mam się bronić... koleś mi pisze że mam sobie popatrzeć na art 556/ art 560 ale to on zepsuł laptop. Ja jak go zamieniałam był sprawny.
Proszę o pomoc. PILNE.

@shayba: PILNIE to u prawnika/adwokata/mecenasa.

Tutaj ludzie odpowiadają w miarę możliwości.
Niech gość przyśle pisemną reklamację (bez sprzętu) a Ty ją odrzucisz podając w/w argumenty. I tyle.

HenRab w #2 napisał co i jak.

Chociaż de facto powinien odesłać do sprawdzenia także sprzęt.

Ale generalnie "widziały gały co brały".

@arturoooo
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wiem że pilnie mogę załatwić u prawnika/adwokata/mecenasa
ale niestety mieszkam w takiej dziurze że brak możliwości zaczerpnięcia porady.
Pozdrawiam.

shayba napisał:
ale niestety mieszkam w takiej dziurze że brak możliwości zaczerpnięcia porady.Pozdrawiam.

Mieszkam w mieście które jest stolicą dużego województwa (700,000 mieszkańców) ale jak potrzebowałem profesjonalnej konsultacji lekarskiej to udałem się do stolicy (400km w jedną stronę) ;)

Ostatnia edycja:
@arturoooo
No ja nie mam w tej chwili takiej mozliwosci, jestem za granicą... A to w obcym kraju troche trudne. Mowisz 400km do Wawy, czyzby chodzilo o Wroclaw?
Pozdrawiam.:)

No to bliziutko mojej rodzinnej miejscowości. Do Wrocka mam 60km. S8 jakieś 25 min.

Powrót