Zamieniona masa własna z DMC

• Autor wątku Autor wątku elmerzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elmerzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mam taki nietypowy przypadek. Mam samochód GMC sprowadzony z USA dawno temu. W dowodzie rejestracyjnym ma w rubryce masa własna wpisane 2608kg a DMC 2090kg. Jest to ewidentny błąd, dzwoniłem do wydziału komunikacji, sprawdzili i powiedzieli że tak mają w systemie. Zapewne kiedyś, po sprowadzeniu z USA, diagnosta w pierwszym badaniu ustalającym te wartości, zrobił błąd i tak już zostało.

Moje pytanie natomiast dotyczy czego innego. Mam łódkę z przyczepą podłodziową o DMC 1400kg. Gdyby dane były prawidłowo wpisane, to wiadomo że nie mógłbym takim zespołem kierować na kat.B, bo 2608 + 1400 = ponad 4 tony. Ale skoro mam w dowodzie (i w cepiku) DMC 2090, to zmienia postać rzeczy.

Co myślicie? Pytam oczywiście o ewentualną kontrolę policji, bo Viatoll odczyta dane z tego co ma w systemie, więc wyjdzie mu 3490kg...

Czy mogę powiedzieć "przecież tak mam w dowodzie"?

Dziękuję

Jakie dane są na tabliczce znamionowej? DMC pewnie jest ale czy masy własnej chyba nie ma - Przypuszczam że diagnosta pomylił wartości. Nie wiem jakim cudem urzędnik tego nie zobaczył i wystawił dowód z błędnymi danymi. Masa własna nie może być większa od DMC.

Więc trzeba ustali jakie są prawidłowe dane. DMC powinno być na tabliczce znamionowej a żeby ustalić masę własną potrzeba pojazd zważyć i przedstawić kwit z wagi na stacji kontroli pojazdu.

Robi Pan badanie dodatkowe w celu identyfikacji danych. Diagnosta wydaje odpowiednie zaświadczenie opisując na jakiej podstawie ustalił nowe danie i idzie pan do swojego urządu sprostować dane w dowodzie.

Co myślicie? Pytam oczywiście o ewentualną kontrolę policji, bo Viatoll odczyta dane z tego co ma w systemie, więc wyjdzie mu 3490kg...
Z miejsca powinni zatrzymać elektronicznie dowód rejestracyjny.

Czy mogę powiedzieć "przecież tak mam w dowodzie"?
Ma Pan ewidentnie błędy w tym dokumencie.

Powrót