Zamierzam założyć spółkę Ltd. mieszkam w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Pllumek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pllumek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, zamierzam założyć spółkę LTD w Irlandii, w związku z tym mam parę pytań. Ja mieszkam w Polsce natomiast mój przyszły wspólnik od lat rezyduje w Irlandii:

- Rozumiem, że założenie spółki Ltd. to kwestia jednego dnia?
- Czy prowadząc działalność, do której potrzebny jest tylko portal internetowy gdzie odbywają się płatności klientów (osoby fizyczne) muszę zarejestrować domenę .ie czy może to być .pl
- Chciałbym prowadzić tą działalność i w Polsce i w Irlandii, czy klienci z Polski mogliby płacić za usługę na konto polskiego banku? Jak wygląda sytuacja z podatkiem VAT w przypadku gdy klient kupuje z Polski i ten z Irlandii?

Dziękuję z góry za odpowiedź

Jeśli jest ktoś kto odpłatnie może mi pomóc w kwestii założenia firmy w Irlandii proszę o kontakt :)

Jeżeli planujesz zakładać Ltd w Irlandii, to jest bez znaczenia gdzie mieszkasz. staniesz się udziałowcem odpowiednika naszej spółki zoo.
Jeżeli kupujący będzie z Irlandii, to kupuje je na normalnych zasadach. Polak kupując od irtlandzkiej spółki bedzie "importował". Chyba że zalożycie np. przedstawicielstwo w Polsce, wtedy rejestrujesz i działasz według prawa polskiego.
ale skoro ma być Ltd to wszelkie operacje w Polsce (umowy, domeny itd) prowadzi zgodnie z dyrektywami o przepływie kapitału Wspólnoty Europejskiej.

Dzięki, widzę, że jednak nie obejdzie się u mnie bez konsultanta prawnego i zapoznaniem się z większą ilością materiałów. Nie mam pojęcia o dyrektywach, o których mówisz.

Jaki jako spółka ltd. mam stosunek do podatku VAT w wypadku gdy kupujący zamawia z polski?

taki stosunek VAT jaki ma irlandzka spółka do regulacji VAT w Irlandii w przypadku eksportu do Polski. Jednym słowem VAT UE i rozliczenia VAt w eksporcie wewnątrzwspólnotowym.

Powrót