Zamieszanie ze zwrotem podatku - Szkocja

• Autor wątku Autor wątku tonique26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonique26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Jest to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc, do tego jestem w Szkocji dopiero pierwszy rok i pewnych spraw nie rozumiem. Mialam problem ze znalezieniem podobnego watku, wiec postanowilam otworzyc nowy.
Sprawa wyglada tak. Dostalam sie w tamtym roku na studia do Dundee, przylecialam pod koniec lipca i na poczatku sierpnia dostalam prace w agencji Adecco.
Przez sierpien pracowalam ok 38 godzin tygodniowo, ale ucinali mi duza czesc wyplaty bo nie mialam NINu. Jak dostalam NIN, weszlam tax code 647L.
Od wrzesnia moglam pracowac tylko do 20h tygodniowo, ale zalezalo to od agencji. Czasami wychodzilo 16 godzin, czasami 25, czasami w tygodniu nie bylo w ogole pracy. Jesli pracowalam wiecej niz 20, lub jesli niechcaco zmienili mi tax code, czesc wyplaty znowu zostala ucieta. Tak ciagnelam do konca marca, az do konca roku szkolnego. 4 kwietnia wrocilam do Polski na wakacje. Adecco wystawilo mi papier, ktory zlozylam w Inland Revenue 5 maja jak wrocilam na egzaminy (a wtedy tez jeszcze nie dostalam ani P45 ani P60), ktory mowil ze zarobilam 1076.10 funtow, a zaplacony podatek to 72.80. Sek w tym, ze bedac tutaj utrzymuje sie sama,a zarabiajac 1000 funtow przez 8 miesiecy nie bylabym w stanie oplacic nawet czynszu, tymbardziej ze nie dostaje zadnych pieniedzy z zewnatrz.
W maju dostalam tez P60 i P45 i tu pojawia sie problem. Na obu formach napisane jest, ze Total Pay to 336.60 funtow, i total tax 7.40.
Czegos tu nie rozumiem, raz ze moja laczna płaca z Adecco cos sie nie zgadza z tym co naprawde zaroblam, ale rozumiem ze to agencja i mogli cos namieszac. Ale dlaczego obie formy P60 i P45 mowia, ze zarobilam tylko 336.40? Przeciez to niemozliwe!
Rozmawialam z Inlandem, ale nie byli w stanie mi powiedziec ile zwrotu dostane. Ponoc maja mi wyslac na konto w tym tygodniu, jednak martwie sie, bo obliczylam kalkulatorami dostepnymi w sieci i wyszlo ze dostane podatku tylko 7.40 funtow, a z tego co liczylam kiedys ucieli mi okolo 300.... Co powinnam zrobic? Czy skarbowka mogla sie w czyms pomylic? Czy poprostu czegos nie rozumiem na formach i tak naprawde moj zwrot to te 336.40?
Prosze o jak najszybsza odpowiedz, poniewaz strasznie sie martwie, naprawde potrzebuje pieniedzy ze zwrotu, a te 7 funtow mnie przeraza.

Powrót