Zamieszczanie odcinków seriali na forum

• Autor wątku Autor wątku nsv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nsv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witaj wszystkich użytkowników forum.
Zwracam się do was z pewnym pytaniem. Zamierzam stworzyć forum dyskusyjne o tematyce serialowej. Chciałbym tam zrobić dział w którym pojawiałyby się odnośniki do stron typu rapidshare.com gdzie można ściągnąć dany serial. Osobiście nie umieszczałbym plików wideo w internecie oraz owe seriale nie są do ściągnięcia z moich serwerów. Czy mogę zrobić coś takiego ? Post pełniłby wtedy rolę informacyjną gdzie można znaleść ten serial. Widziałem również na niektórych forach teksty typu: Administracja nie ponosi odopowiedzialności za treść postów użytkowników, Wszystkie materiały tutaj zawarte są zamieszczane w celach edukacyjnych i powinny być usunięte po 24 godzinach od daty ściągnięcia, Filmy można ściągać jeżeli ściągniętą kopie traktuje się jako zapasową i posiada się w domu jej orginalny odpowiednik, Na forum nie są umieszczane pliki a jedynie informacje o nich, takie jak miejsce skąd można je ściągać itd.
Czy takie działanie jest w pełni legalne ?

Było już o tym wiele razy. Umieszczenie takiego linka może być traktowane jako nakłanianie do naruszenia prawa autorskiego, a ten zapis o wyłączeniu odpowiedzialności administratora i tych 24 godzinach jest bzdurny.

a propos seriali ...

mam pytanie dotyczace napisów/podpisów mianowicie :

Czy jezeli sami wykonamy tłumaczenie danego filmu włożymy NASZĄ pracę NASZ czas i zaangazowanie to czy mozemy na naszej, badż jakiejkolwiek stronie internetowej udostepnic publicznie ten plik mimo ze sa w nim zawarte kwestie z filmu do którego oczywiscie nie mamy praw autorskich i czy ma tutaj znaczenie jak dany plik sie nazywa ? Konkretnie chodzi mi o to czy zawiera tytuł filmu w nazwie ?

np. napisy_do_XxX.txt (gdzie XxX to nazwa filmu)

Z góry dziekuje za odpowiedż.

Pozdrawiam ;)

Nie, ponieważ to jest opracowanie cudzego utworu i można z tego korzystać wyłącznie na użytek osobisty. Rozpowszechnianie wymaga zgody uprawnionego. Czy tytuł jest w nazwie to nie jest istotne.

Powrót