Zamieszczenie zdjęcia z Wikipedii na własnej stronie.

• Autor wątku Autor wątku macioosiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macioosiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

W 2007 roku wykonałem serię zdjęć słynnemu brytyjskiemu dyrygentowi. Dwa z nich zamieściłem na Wikipedii i jako właściciel praw autorskich do fotografii udostępniam je na licencji Creative Commons (można je kopiować, rozpowszechniać, modyfikować - jednakże należy przy tym oznaczyć je podpisem, że autorem zdjęć jest pan X).
W sieci jest wiele serwisów internetowych, które wykorzystują moje zdjęcie niezgodnie z postanowieniami licencji. Czy - a jeśli tak, to w jaki sposób - mogę dochodzić zadośćuczynienia za złamanie zasad licencji? Niestety większość stron to zagraniczne serwisy internetowe. Jaki sąd rozpatruje tego typu sprawy (w większości autorami stron są obywatele UE)?
Czy powinienem najpierw zgłosić sprawę na policję?

Dochodzi czasem do sytuacji, w których autor strony zamieszcza moje zdjęcie ściągając je z innego serwisu, po czym podpisuje że autorem fotografii jest właściciel tego drugiego serwisu. Zdjęcie znalazło się nawet w branżowym niemieckim miesięczniku - oczywiście bez podpisu.

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie :-)

Dzięki,
Maciej

macioosiek napisał:
Niestety większość stron to zagraniczne serwisy internetowe. Jaki sąd rozpatruje tego typu sprawy (w większości autorami stron są obywatele UE)?
to może być problem. W takich przypadkach, dla CE, miejscem właściwym naruszenia będzie zwykle miejsce zarejestrowania firmy lub miejsce zamieszkania osoby dokonujących naruszenia (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html). Sprawę komplikuje jeszcze dodatkowo kwestia, że naruszenia mógłby dokonać użytkownik serwisu, a nie właściciel serwisu - byłby na pewno duży problem z ustaleniem miejsca zamieszkania takiej osoby i jej danych osobowych. Kwestia w tym, że trzeba by się odwoływać do lokalnych policji lub sądów celem ustalenia tożsamości sprawcy - mało realne...
Czy - a jeśli tak, to w jaki sposób - mogę dochodzić zadośćuczynienia za złamanie zasad licencji? Niestety większość stron to zagraniczne serwisy internetowe.
Pierwsza kwestia to wysłanie wiarygodnych informacji o dokonaniu naruszeń do adminów serwerów na których zostały one dokonane z żądaniem wyłączenia zawartości. A więc w zasadzie powinny być to powiadomienia listowne za potwierdzeniem odbioru (o ile to możliwe)/ Jeśli wyłączą - to OK, jeśli nie - pozostaje sąd. A potem ściganie osób naruszających - adminów lub użytkowników portali. Ale z powyższych powodów - słabo to widzę dla osób zagranicznych...

A co do naruszeń w Polsce to poszukaj w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj' - było to już wielokrotnie szczegółowo opisywane.

Powrót