Zamieszkac w Gerlic na socjalu

• Autor wątku Autor wątku gosiek94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiek94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chcemy z chlopakiem cos zaczac w zyciu, u nas ciezko o prace. Doradzono nam aby na start wyprowadzic sie do niemiec , starac sie o mieszkanie socjalne (ponoc nie ma problemu z jego dostaniem) , umiemy troche jezyk ale z tego co nam mowili sa jakies szkoly jezykowe za darmo i niby oni jeszcze za to placa ze sie uczymy, jak to wyglada w rzeczywistosc?
Dodam ze ja mam 19lat chlopak 20.

nie wiem kto wam tak doradził ,ale żadne mieszkanie darmowe socjalne wam nie przysługuje

gosiek94
1.Jakie macie obywatelstwo Polskie ??
2.Rejestracja firmy 1 osobowej i praca na własny rachunek.

nawet gdyby mieli niemieckie nikt nie opłaci im mieszkania a jedynie 80% zasiłku dostana ,
są za młodzi

Podstawowa sprawa dotyczy tego, czy macie obywatelstwo niemieckie. Jeżeli tak możecie się osiedlić w Niemczech, ale jesteście za młodzi aby otrzymać zasiłek i Sozialwohnung.
W Niemczech są dwa typy zasiłków - ALG I dla wcześniej pracujących, gdzie otrzymuje się 60% dochodów z poprzedniej pracy i ALG II pod które raczej podpadacie, bo nie pracowaliście wcześniej i nie należy wam się nic z ALG I.

Żeby dostać ALG II musisz być zameldowana w Niemczech i mieć powyżej 25 lat. Jesteś za młoda ale istnieje wyjście z takiej sytuacji - musisz albo udowodnić, że nie możesz wrócić do rodziców z ważnych względów, albo musisz posiadać dziecko, albo musisz być w zalegalizowanym związku małżeńskim.

Ja bym na waszym miejscu nie czekał na Sozial tylko postarał się znaleźć pracę, bo social w waszym przypadku jest dość wątpliwy.

Powrót