zamkniecie dzialalnosci a skladki

• Autor wątku Autor wątku gasttotek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gasttotek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
prowadzilem dzialanosc zakmnąlem ja w 2005.7 -wyrejstrowalem ja w US, w urzedzie miasta ,zus robila ksiegowa
po jakims czasie dostalem informacje z ZUS o nie zaplaconych skladakach liczonych po terminie 2005.07 czyli rok 2006 2007 oni mi ciagle licza skladki z tytulu tej dzialalnosci mimo ze jest wykreslona
Pytanie czy maja do tego podstawy?
Gdyby ksiegowa nie miala dokumentow z zus o wyrejstrowania z zus czy moga oni naliczac te skladki i jak postapic
dziekuje za odp

Mogą, a nawet powinni naliczać dalej składki, jeśli nie zostało w ZUS złożone wyrejestrowanie działalności. Jak postąpić? Złozyć wyrejestrowanie (ZWPA+ZWUA) z taką datą, jak działalność została rzeczywiście zlikwidowana. Co prawda za składanie dokumentów po terminie grozi kara grzywny ze strony ZUS, ale primo na pewno będzie ona niższa, niż składki z odsetkami, secundo należy zrobić tak, jak wyglądał stan faktyczny, tertio ZUS tej grzywny raczej nie nakłada, a quatro można, jakby co, żądać jej zwrotu od księgowej, która nie dopełniła obowiązków wynikających z umowy między Wami.

Jeśli działalność gospodarcza rzeczywiście była zlikwidowana wcześniej i są na to dowody w postaci decyzji o wykreśleniu wpisu z ewidencji oraz jej likwidacji w US to nie będzie żadnych problemów ze złożeniem wstecznego wyrejestrowania w ZUS. Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, żeby ZUS nałożył karę grzywny w takim przypadku, mimo że podstawa prawna do tego rodzaju kary jest.

Powrót