Zamknięcie działalności gosp. - krok po kroku

• Autor wątku Autor wątku hugolin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hugolin

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Bardzo proszę o pomoc, jak krok po kroku zamknąć działalność gospodarczą. Podatek rozliczany na zasadach ogólnych, KPiR, nie było VAT, jedynym środkiem trwałym (nie licząc pieczątki) był kupiony za 1050 zł telefon komórkowy.

Re: Zamknięcie działalności gosp. - krok po k

[cytat="hugolin"]jedynym środkiem trwałym (nie licząc pieczątki) był kupiony za 1050 zł telefon komórkowy.[/cytat]
czyżby wprowadziła go Pani do ewidencji środków trwałych i dokonała jednorazowej amortyzacji?

Co do likwidacji działalności, to proszę udać się do urzędu gminy do ewidencji działalności gospodarczej i złożyć wniosek o wykreślenie z ewidencji. Jednocześnie wypełnia się druczek do GUS.
Po otrzymaniu decyzji należy złożyć w US NIP-3 aktualizację, a w ZUS wyrejestrować płatnika składek i ubezpieczonego (ZUS ZWPA i ZUS ZWUA).
Należy sporządzić remanent końcowy i rozliczyć na osobnej karcie księgi osiągnięte w roku przychody, koszty i opłacone składki i zaliczki na podatek (zgodnie z instrukcją o prowadzeniu PKPR). Jeśli zatrudniało się pracowników należy wypełnić PIT-4R (nowość). Należy również zlikwidować 'firmowe' konto w banku.
To w skrócie byłoby wszystko.

Mam zawieszona działalność od 01.04.2004 r. (nawet jej nie zaczęłam). Złożyłam NIP-3
w US (aktualizacyjne) 28.04.2004 r.. Nie zgłaszałam działalności do ZUS. Czy wystarczy tylko zamknąć działalność w Urzędzie Gminy i poinformować o tym US i GUS?

Powrót