Zamknięcie konta w banku, osoba w DPS

• Autor wątku Autor wątku luki140812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki140812

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Chciałbym przedstawić sytuację pewną. Moja mama i tata mają wspólne konto debetowe. Mama umiera i ja dziedzicze po niej. Tata uzbierał długu w międzyczasie na 10tyś. Teraz dzięki systemaczności mam uzbieraną całą kwotę, by to konto zamknąć, bo inaczej w sierpniu pobiorą mi z konta 300/400zł za "możliwość wzięcia debetu" (co roku taką kwote pobierają). Mam pełnomocnictwo notarialne taty które notariusz wypisał tak: że mogę prowadzić WSZELKIE czynności związane z kontem w tym: sprawdzanie stanu konta, dokonywać wpłat i wypłat. I właśnie dlatego, że tak jest wypisane.... nie mogę zamknąć konta (lini debetowej), bo notariusz jakby to wyszczególnił, a nie napisał ogólnikowo. Teraz mamy koronowirusa w jraju i DPS są pozamykane i nie mam możliwości się spotkać z tatą i notariuszem by nowe pismo mi sporządził. Co polecacie Cie mi zrobić? Jakaś porada? Pismo do banku pomoże, że w związku z zaistniałą sytuacją covidową itp itd.? Bank PKO

Dowiedz się w banku czy oni sprawdzają zdolność kredytową ojca przed przedłużeniem umowy o debet. Jeśli tak to wtedy zapytaj czy jeśli wybierzesz teraz debet do cna to czy wtedy bank sam wypowie umowę o debet.

Powrót