Zamówienie ilustracji na serwis / bloga

• Autor wątku Autor wątku sarmatian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sarmatian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.

Mam następujące pytanie. Uruchamiam serwis/bloga o tematyce medycznej. Część artykułów zamierzam zilustrować odpowiednimi ilustracjami (anatomicznymi itd). Chciałbym te grafiki zamówić u jakiegoś rysownika i jednocześnie chciałbym podpisać z nim umowę o przeniesienie praw autorskich w tak szerokim zakresie jak to tylko możliwe.

1) Czy prawo pozwala żeby dany grafik zrzekł się prawa do podpisania tych rysunków?
Jakkolwiek rozumiem że artysta ma prawo do podpisania pracy nawet po jej sprzedaży to chciałbym nawiązać współpracę z takim grafikiem który jest skłonny się tego prawa zrzec. Widzę że w tym poście https://forumprawne.org/umowy-zlece...e-do-pisania-tekstow-na-blog-internetowy.html Użytkownik LeszekS odpowiedział iż jest możliwe aby autor zobowiązał się do “nie wykonywania praw autorskich osobistych” co nie oznacza że będę mógł sobie przypisać autorstwo. OK w porządku nie musze sobie przypisywać autorstwa jednakże chciałbym na tych grafikach umieszczać adres i logo serwisu (bloga)
- czy to jest możliwe?

2) Chciałbym zastrzec sobie prawo do wykorzystania tych grafik w przyszłości w taki sposób jaki tylko mam ochotę bez pytania o żadne dodatkowe zgody - np w publikacjach książkowych itd - czy można to od razu zawrzeć w pierwotnej umowie?

3) Będę współpracować tylko z takim grafikiem który wystawia faktury - rozumiem że sama faktura nie stanowi jeszcze przekazania mi praw. Do tej faktury musi być jeszcze sporządzona odrębna umowa tak? Czyteż może kiedy cała sprawa dotyczy relacji firmowych (moja firma i firma rysownika) to faktura załatwia sprawę?

4) Wszystko co powyżej ma obowiązywać na czas nieokreślony. Tzn chce uniknąć sytuacji w której np. Po 5 latach prawa autorskie “wracają” do rysownika - w jaki sposób to zabezpieczyć?

5) Czy są jeszcze jakieś inne aspekty o których nie pomyślałem a które warto by uwzględnic?

6) ***Regulamin***

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Tak jak napisałem w tamtym wątku, autor może zobowiązać się do nie wykonywania swoich praw autorskich osobistych.
2. Można.
3. Musi być umowa w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
4. Nie ma takiej sytuacji.
5. Przeczytaj Rozdział 5 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Witam bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśłi można to tylko doprecyzuję - czy abym mógł umieszczać na ilustracjach logo i adres bloga muszę to również jakoś obwarować w umowie czy wystarczy że autor zobowiąże się do niewykonywania praw autorskich osobistych?

Informacja o okresie 5 lat o którym wspominałem pochodzi od człowieka który zarządza firmą programistyczną. Podobno w sytuacji gdy np. polski programista wykona jakiś program dla zagranicznego klienta to (jeśli się tego jakoś dodatkowo nie zabezpieczy) prawa autorskie wracają po 5 latach do polskiego programisty. Pomyślałem więc że tutaj może być analogicznie.

sarmatian napisał:
... czy abym mógł umieszczać na ilustracjach logo i adres bloga ...
Będzie to przywłaszczenie autorstwa, tak jak napisałem w przytaczanym wątku.
sarmatian napisał:
... Informacja o okresie 5 lat o którym wspominałem pochodzi od człowieka który zarządza firmą programistyczną. ...
Są dwie możliwości. Albo on nie ma pojęcia o czym mówi albo Ty kompletnie nie zrozumiałeś o czym on mówił.

LeszsekS napisał:
Będzie to przywłaszczenie autorstwa, tak jak napisałem w przytaczanym wątku.

To może zapytam inaczej - czy możliwe jest takie skonstruowanie umowy żeby autor się na takie przywłaszczenie zgodził?

LeszsekS napisał:
Są dwie możliwości. Albo on nie ma pojęcia o czym mówi albo Ty kompletnie nie zrozumiałeś o czym on mówił.

hahahahahaha całkiem możliwe że jedno i drugie :)

Co do zasady autorstwo utworu jest niezbywalne i nie przenoszalne.

Powrót